Jak se dělá úspěch? Co je za kulisami sportu? Sledujte nový sportovní podcast „Přes příkop“

Podcast
Podcast
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Umanutě si jede to svoje. „Ale jede si to už 20 let. Všem dokázala, že ta její cesta funguje. Proto nejsem kompetentní dělat nějaké super závěry. Ester neustále předvádí, že to, co dělá, má hlavu a patu, i když je to zdánlivě nesmysl,“ říká v premiérovém podcastu „Přes příkop“ Tomáš Bank, lyžařský kouč Ester Ledecké, která stále brilantně kloubí alpské lyžování a snowboarding.

Podcast „Přes příkop“ společně připravují Zdeněk Haník, místopředseda Českého olympijského výboru a někdejší volejbalový reprezentant a kouč, a novinář Jan Hloch.

„Je to místo, které překračuje hranice sportu a kde se nebojíme otevírat kontroverzní témata a polemizovat s našimi hosty,“ shodují se. „Chceme spíše spojovat než rozdělovat.“ Najdete ho na všech podcastových aplikacích.

„Ono je těch příkopů ve sportu hodně a myslím, že my v Čechách se trochu bojíme polemiky."

A proč právě Přes příkop? „Ono je těch příkopů ve sportu hodně a myslím, že my v Čechách se trochu bojíme polemiky. Když někdo nesouhlasí, bereme to jako osobní útok. Tenhle pořad by mohl dokázat, že mohou existovat dva rozdílné názory vedle sebe, a že ta rozdílnost není osobní útokem,“ vysvětluje Haník.

Ochranná bublina

Prvním hostem nového pořadu, který se nesl v duchu tématu „výchova mimo systém“, byl právě Tomáš Bank, lyžařský trenér všestranné Ester Ledecké. „Je to člověk velmi otevřený, rozhodně bude patřit k hostům, kteří se nebojí vyjádřit svůj názor. V rodině Ledeckých to nemá moc lehké, ale umí si s tím poradit,“ myslí si Haník.

Z upřímné Bankovy zpovědi se dozvíte třeba to, jak je na tom Ester se sebevědomím, nebo proč kolem ní rodina vystavěla ochranný kruh. „Rodina stále bere Ester jako malou holku, snaží se ji chránit před tím zlým světem. A ona sama pak má pocit, že je malé dítě. Ale dělají to tak i proto, že tenhle formát funguje. Ještě neměli žádný důvod něco měnit, pořád mají pozitivní zpětnou vazbu,“ líčí.

Rodina se rozhodla pro cestu mimo systém a lyžařský svaz jim víceméně vyšel vstříc. „Nechal jí tu svobodu, neházel jí klacky pod nohy až tak moc, i když nějaké křivdy tam samozřejmě jsou,“ říká Bank. „Kdyby byla Ester Rakušanka, nikdy by jí to svaz nedovolil.“ A otec Janek Ledecký doplňuje: „V rámci celosvětového přístupu jsou tu dva způsoby – individuální a pak Rakušanky, které mají klasický týmový přístup od žákovský závodů. Obě cesty jsou možné.“

 O sportu tak, jak se o něm diskutuje v zákulisí. Na rovinu, bez přetvářky, o všem.

Poslechněte si také, zda si Tomáš Bank dokáže v rodinném klanu prosadit svou. On sám k tomu ve verších a v nadsázce říká: „Víc než názor vědecký musím brát, co řekne Ledecký!“

 
líbil se ti článek?