Hrdost mládí! Judistka Skalská a atlet Zach budou vlajkonoši na Evropském olympijském festivalu mládeže

EYOF 2022
EYOF 2022
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Vládnou jinými sporty a žijí takřka na opačných koncích České republiky. Ve slovenské Banské Bystrici se však jejich cesty protnuly. Judistka Anna Skalská z Plzeňského kraje a atlet Matyáš Zach z Moravskoslezského kraje se stali českými vlajkonoši pro zahájení Evropského olympijského festivalu mládeže. „Ale já jsem také pět let dělal judo,“ prozradil Zach další tmelící prvek mezi oběma mladými sportovci.

Roli vlajkonošů si oba užívají. „Vůbec jsem netušila, že dostanu takovou možnost. Jsem strašně moc ráda a jsem na to hrdá. Je to něco, na co budu vzpomínat celý život,“ radovala se Skalská a patnáctiletý Zach ji doplnil: „Reprezentuju Českou republiku, je to pro mě super a moc fajn zkušenost.“

Nervozitu před významnou událostí jejich sportovního života necítí. „Nervózní už nebývám ani na závodech. Na tlak jsem si zvykl,“ uvažoval Zach. Podle Skalské je nervozita do určité míry i hezká. „Nemám strach, chci si to hlavně užít,“ ujistila. „Navíc tady na Slovensku se cítím napůl jako doma. Se všemi se domluvím a všichni jsou tu milí. Je to pro nás veliká výhoda.“

Evropská konkurence v Bratislavě je srovnatelná s mistrovstvím Evropy. „Nic není zadarmo, musíme makat,“ usmála se Skalská, jejímž vzorem je dvojnásobný olympijský vítěz Lukáš Krpálek, který se ujal role vlajkonoše na olympijských hrách v Riu de Janiero 2016.

A kdo ví? Třeba jednou mladí Češi projdou stejnou olympijskou cestou. „Olympiáda je můj sen, asi jako každého. Věřím, že tu získáme i další motivaci a energii dostat se na opravdické hry,“ uzavřela Skalská.

líbil se ti článek?