Hokejisty vede v Sarajevu vítěz z Nagana a říká: Jako hráč jsem měl být pozornější

EYOFW 2019
EYOFW 2019
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Získal tři medaile na mistrovství světa i zlato z olympiády v Naganu. Po kariéře se pravý bek Libor Procházka vrhl na trénování – v Kladně koučuje dorostence a z pozice asistenta povede na Evropském olympijském festivalu mládeže reprezentační sedmnáctku.

„Snažím se s klukama pracovat. Moc dobře si pamatuji, když bylo sedmnáct mně, takže asi tuším, co hráči potřebují a co jim vyhovuje,“ říká kladenská ikona Procházka v lobby sarajevského hotelu, kde je většina výprav ubytovaná.

Jako hráč skončil před pěti lety a přemýšlel, že hokejové prostředí opustí úplně. Ale už po pár měsících mu začal pravidelný dril chybět.

„Měl jsem chuť ještě hrát, přemýšlel jsem o nižších soutěžích. Ale mám tři děti, už to moc nešlo. Nakonec to vyústilo v trénování, tak jsem si udělal licence.“

Hokej už nehraje ani pro zábavu. Stačí mu, že je na ledě někdy i třikrát denně se svými svěřenci.

„Pokud mám být upřímný, tak mě překvapilo, jak to je náročné povolání. Když se do toho člověk chce ponořit hlouběji, tak jeho práce nekončí s koncem tréninku. Řeším celý tým, přemýšlím nad taktikou a musím být i trochu psycholog. Není to sranda,“ popisuje.

Zkušenosti k nezaplacení

Během kariéry ho vedla velká trenérská jména jako Ivan Hlinka, Josef Augusta nebo Vladimír Martinec. Procházka lituje, že ještě jako hráč nebýval pozornější. „Hrál jsem i ve Švédsku, kde jsme měli parádní cvičení, které jsem u nás neviděl. V té době jsem netušil, že bych to někdy mohl použít v praxi jako trenér.“

V týmu, který koučuje v Sarajevu, jsou tři hráči se zkušenostmi z extraligy. V jednoduchém systému turnaje odehrají Češi zápasy ve skupině s Ruskem a Švýcarskem a pak je už čekají duely o umístění. Část české výpravy už plánuje, kterak přijede hokejistům do haly držet palce.

„Celkově je pro kluky olympiáda zkušeností k nezaplacení. Myslím si, že pokaždé, když vycestují za hranice, je může v mladém věku obohatit. Bylo by super, kdyby se za pár let podíval někdo z nich i na dospělou olympiádu.“

Novinky nejen ze zákulisí nezapomeňte sledovat i na našich komunikačních kanálech!

líbil se ti článek?