Volby do vedení Českého olympijského výboru proběhnou mimo zasedání Pléna 26. února

Volby ČOV
Volby ČOV
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Český olympijský výbor bude mít nové vedení 26. února 2021. Termín voleb výjimečně konaných mimo zasedání Pléna ČOV schválil Výkonný výbor. Důvodem nezvyklé procedury po vzoru parlamentních voleb jsou přetrvávající vládní omezení z důvodu pandemie nemoci COVID-19. Původní volební Plénum se mělo konat 8. října, ale ze stejných důvodů bylo několikrát odloženo. Delegáti zvolí nové vedení vhozením volebního lístku do urny v pátek 26. února od 10:00 do 15:00 v sídle ČOV v Benešovské ulici 6 v Praze.

„Snažili jsme se svolat řádné volební Plénum, abychom se mohli potkat osobně. Za těchto okolností to však stále nejde, ještě nějakou dobu určitě nepůjde, a nás tlačí čas,“ řekl úřadující předseda ČOV Jiří Kejval. Přání co nejdříve zvolit nové vedení ČOV vyjádřil i Mezinárodní olympijský výbor a tuto variantu českých voleb doporučil.

„Za těchto výjimečných okolností není lepší možnost. Tato varianta po vzoru parlamentních voleb je naprosto demokratická a lepší, než volby stále odkládat do nekonečna,“ vysvětlil Kejval.

Výkonný výbor na svém zasedání schválil návrh Jednacího a Volebního řád a navrhl mandátovou a volební komisi. Při tajných volbách 26. února se tak budou volit předseda ČOV, čtyři místopředsedové, deset členů Výkonného výboru, předseda a členové Revizní a Rozhodčí komise.

Do funkce předsedy ČOV bude zvolen kandidát, který získá větší počet hlasů. Do funkce místopředsedy ČOV, člena VV ČOV, člena Revizní komise ČOV a Rozhodčí komise ČOV budou zvoleni kandidáti s největším počtem hlasů.

Kromě dosavadního předsedy ČOV Jiřího Kejvala kandiduje na nejvyšší funkci také Filip Neusser za Český svaz pozemního hokeje. Na pozice místopředsedů kandidují Zdeněk Haník, Roman Kumpošt, Libor Varhaník, a Slavomír Lener, Filip Šuman už byl to této funkce zvolen za složku Český klub sportovních svazů, organizací a institucí. Za složky ČOV a Komisi sportovců je už do výkonného výboru zvoleno devět zástupů, desátým je Jiří Kejval jako člen MOV.

líbil se ti článek?