EYOF 2015: Česká výprava je doma. Z olympijského festivalu přivezla stříbro a bronz

EYOFW 2015
EYOFW 2015
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Češi mají z Evropského olympijského festivalu mládeže pořádaného letos v Rakousku a Lichtenštejnsku díky hokejistům a smíšenému týmu skokanů na lyžích dvě medaile. „Jsem rád, že nejedeme s prázdnou, ale na této akci jsou nejdůležitější atmosféra a zkušenosti, které sportovci získají,“ říká šéf olympijské mise Martin Doktor.

„Mladým sportovců otevře EYOF oči. Někteří poprvé závodí v takto velké konkurenci. Navíc poznají i jiné sporty a zákonitosti olympijské akce. Známe případy z minulosti, kdy třeba Gabriela Soukalová na EYOFU nějak neexcelovala, ale přesto se stala skvělou profesionální biatlonistkou. V tomto věku bývá ošidné hodnotit, kdo u vrcholového sportu zůstane. A ti, co přestanou reprezentovat, zůstanou snad sportovci na celý život. Na svoji olympiádu a tričko s nápisem CZECH TEAM nezapomenou,“ vysvětluje Doktor.

2 medaile, 1 zlomenina, 1 bezvědomí

„Nejdůležitější je, že jsou všichni v pořádku. Kromě běžných sportovních bolístek jsme tu měli dva vážnější případy, které náš medical tým ale vyřešil,“ konstatuje Doktor.

Alpský lyžař Jan Straka měl zlomeninu kosti palce na ruky, kterou mu operoval věhlasný rakouský sportovní lékař Schenk.

Snowboardcrossař Adam Počinek na trati tvrdě upadl a byl transportován vrtulníkem do nemocnice. „Naštěstí nemám nic zlomeného a po noci strávené v nemocnici mě lékaři pustili zpět k české výpravě. Naši doktoři a fyzioterapeuti si mě vzali do parády a dost mi pomohli. Byla to rána, takže budu ještě pár dní cítit každý sval v těle, ale nejvíc to odnesla moje helma. Musím koupit novou,“ směje se Počinek.

Týdenní zimní Evropský olympijský festival skončil. Další olympijská mládežnická výprava bude reprezentovat na letní edici, která startuje 26. července v gruzínském Tbilisi.

líbil se ti článek?