Diskvalifikace? Ale ne. Češi uzavřeli Světové hry čtvrtým místem

Světové hry 2022
Světové hry 2022
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Chvíli se zdálo, že budou v závodě štafet diskvalifikovaní. Nakonec však čeští orientační běžci zakončili Světové hry čtvrtým místem. Pro českou výpravu v Birminghamu je to celkem šestá „bramborová“ pozice. Tým získal šest medailí, z nichž dvě přidali právě orientační běžci.

„Jeli jsme sem s tím, že šanci na medaili máme, a dopadlo to tak. Náš tým je trochu v generační obměně a mladší závodníci mají budoucnost. Ve štafetě jsme byli čtvrtí, nejsme oproti světu pozadu,“ řekl trenér Jaroslav Kačmarčík. „Obě medaile jsme získali ze sprintu. U Terezy Janošíkové to překvapení nebylo. U Tomáše Křivdy jsem doufal v nejlepší šestku, protože v mužské špičce tu nikdo nechybí.“

Orientační běžci toužili po medaili i ve štafetě, která se konala v centru Birminghamu. Jenže závod se pro ně zdramatizoval a u výsledku dlouho svítila diskvalifikace. U jedné z kontrol na prvním úseku totiž technika nezaznamenala čip Denisy Kosové. „Na prvním úseku je to těžší, holky se míjejí, srážíte se tam, ke kontrole přibíháte z různých stran. Závodník musí být v mapě a zároveň kontrolovat čip. Když posloucháte pípnutí a máte kolem sebe deset lidí, je možné, že slyšíte čip někoho jiného. Ale je to zodpovědnost závodníka,“ líčila Denisa Kosová.

Měli jsme ambice sáhnout po medaili, ale na to bych musela založit na prvním úseku lépe. Závod byl hodně běžecký. Čtvrté místo je krásné, ale má trochu pachuť brambory.

Když však rozhodčí vyhodnotili zápis z krabičky na kontrole, ukázalo se, že Kosová jí proběhla a vydřené čtvrté místo zůstalo v platnosti. Přesto byla zklamaná. „Měli jsme ambice sáhnout po medaili, ale na to bych musela založit na prvním úseku lépe. Závod byl hodně běžecký. Čtvrté místo je krásné, ale má trochu pachuť brambory. Na medaili bylo, ale ne s tím, co jsem předvedla já.“

Co to jsou SVĚTOVÉ HRY? 👀 Seznam se! 👌🏻
(1:50)

České umístění se v závodě postupně zlepšovalo, Tereza Janošíková pak v závěrečném úseku předstihla několik soupeřek. A ke čtvrtému místu pomohlo i nečekané selhání švédské závodnice, která spadla z medailových pozic.

„Už to v nohách bylo trochu znát, že jsme měli třetí závod ve třech dnech, ale vnímala jsem, že běžím jako první den. Člověk ždíme všechno, co v těle zbylo. Když jsem vybíhala, věděla jsem, že boj o medaili je pryč, i když se nakonec i na nejlepších příčkách děly velké zvraty. Můj cíl byl dostat se co nejvíc dopředu a pak holky za mnou nepustit,“ líčila Tereza Janošíková, která ponese českou vlajkou na slavnostním zakončení. „Těším se moc, musím to vstřebat, připravit se na to. Bude to čest, přeci jen je to česká vlajka,“ dodala. Na ceremoniálu ji doprovodí bronzový medailista Tomáš Křivda, který ponese název země.

líbil se ti článek?