Curling jako férový sport: ocenění soupeře i medvídci po prohře

EYOWF 2023
EYOWF 2023
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Od německých soupeřů dostali po prohraném utkání ve skupině na Evropském olympijském festivalu mládeže odznáčky a sáčky gumových medvídků. I takové gesto patří ke curlingu. „Je to férová hra. Se soupeři vycházíme dobře. Na velkých soutěžích se to neděje, ale často na menších mezinárodních turnajích pozve vítěz soupeře na drink do restaurace, kde si týmy spolu povídají,“ řekla Ema Košáková z českého curlingového týmu.

Už před začátkem utkání si soupeři podávají ruce. „A popřejeme si dobrou hru,“ líčila Ema Košáková. Soupeřící týmy navzájem dokážou ocenit dobře zahraný kámen. „Hodně se snažíme podporovat soupeře. Teď jsme se seznámili se Španěly, fandili jsme si,“ přidala Sofie Krupičková. „Nebo i fanoušci tady zatleskají a povzbudí,“ dodala Ema Košáková.

Hráči mezi sebou navíc sami rozhodují o výsledném skóre každého kola. Jen v případě nejistoty přichází na řadu měření. Zároveň hlásí, pokud se nohou nebo koštětem dotknou kamene. „Aby to bylo fair, mělo by se to přiznat,“ řekla Sofie Krupičková.

Její týmový parťačka dodala: „Když někdo do kamene kopne, dotkne se ho koštětem nebo nohou, soupeř se rozhodne, zda tam kámen nechá. Nebo kdyby to bylo výrazné posunutí, může ho vrátit na jeho předchozí místo.“

Poděkování za hru přichází na konci. „Férovost je součást pravidel. Vychází hlavně z duchu curlingu, který začal jako zábava. Třeba v Kanadě ho ze začátku hrála spousta lidí a doteď je to sport hodně přátelský a lidi se k sobě chovají hezky,“ mínila Košáková.

Ke curlingu se dostala díky seriálu. „Moji rodiče ho viděli v Simpsonových. Předtím jsem vyzkoušela víc sportů. Přišlo nám to všem vtipné, tak jsem si řekla, že bych to mohla zkusit. Líbí se mi, že je to obsáhlý sport. Je v něm potřeba jak fyzická zdatnost, tak taktika.“

líbil se ti článek?