Čeští olympionici na stříbrném plátně. Kdo měl hlavní roli, a koho stál film kariéru?

Filmové tipy
Filmové tipy
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Z vrcholových sportovců se proměnili v herce. Vybrali jsme pro vás šest olympioniků, kteří si zahráli v celovečerních filmech.

Pro někoho se stal pobyt před kamerou jen krátkou epizodou, někdo si ale z filmu udělal dobrý byznys. Jednu olympioničku stálo natáčení dokonce sportovní kariéru.

Gabriela Soukalová

Mistryně světa a olympijská medailistka si krátce zahrála samu sebe v černé komedii Teroristka. „Měla jsem možnost zažít během jednoho odpoledne, jaké to je při natáčení celovečerního filmu. Pro mě to byl skvělý zážitek a moc obdivuji, jak musí na place všechno klapat, aby z toho všeho vznikl film,“ psala tehdy na svém facebooku biatlonistka.

Vavřinec Hradilek

Zatímco Soukalová se ve filmu objevila v několika záběrech, stříbrný vodní slalomář z Londýna 2012 se stal hlavním hrdinou celovečerního filmu Tenkrát v ráji, kde hrál nejlepšího českého horolezce 30. let 20. století Josefa Smítku. Vávra prošel vítězně castingem, který vyžadoval mimořádnou fyzickou zdatnost. Mezi školenými herci se nikdo takový nenašel, takže volba padla právě na něj.

Roman Šebrle a David Svoboda

Olympijští vítězové si spolu zahráli v historickém filmu Jan Žižka. Aby vypadali před kamerou autenticky, nechali si narůst i vousy. Svoboda hrál žoldáka. „Je to v podstatě nájemný vrah, takže záporák, což mi přijde zajímavé.“ Šebrle pak ztvárnil bojovníka, který se rve za Žižku. „Musel jsem se naučit určitou choreografii, ale když je člověk pohybově zdatný, není to až takový problém,“ prozradil vítěz z Atén.

Eva Bosáková

Legendární gymnastka a olympijská vítězka si zahrála ve filmové prvotině herečky Věry Chytilové. Snímek s názvem O něčem jiném je konfrontací osudů dvou žen, z nichž jedna žije pro rodinu a druhá pro výkonnostní sport. Tento film ji však stál sportovní kariéru. Komunisté Bosákové řekli, že účinkováním ve filmu porušila status amatérského sportovce a musela přestat reprezentovat, přestože měla jet na hry do Tokia 1964.

Petr Jákl

Česko reprezentoval v judu na OH v Sydney 2000, kde skončil na 13. místě. U filmu začínal původně jako kaskadér. Kromě českých snímků jako Krysař nebo Bathory hrál i v amerických filmech Česká spojka, XXX, Gladiátor. Jako producent a režisér pak vytvrořil filmy Jan Žižka, Kajinek nebo horor Ghoul.

líbil se ti článek?