Čeští golfisté a jejich účasti na olympiádě. Kdo bojuje o pařížské greeny?

Paříž 2024
Paříž 2024
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Golf. Jeden z nepopulárnějších světových sportů se hraje ve více než sto zemích. Poprvé se objevil na olympijských hrách v roce 1900 v Paříži a následně i v St. Louis. Pak ale přišla přes století dlouhá pauza. Do programu her se golf vrátil po dlouhých 112 letech na hrách v Riu a nechyběla u toho ani česká zástupkyně. O 5 let později pak nastoupil na olympijské greeny i český golfista.

RIO 2016

První česká golfistka, která se představila pod pěti kruhy, byla Klára Davidson Spilková. Od 16 let hraje nejvyšší evropskou ženskou soutěž Ladies European Tour a hry v Brazílii pro ni byly velkou výzvou. „Byla jsem hrdá, že jsem mohla reprezentovat Česko na olympiádě,“ říkala Spilková, která si pochvalovala, že na turnaji se utkala s nejlepšími hráčkami. Stejně jako soupeřky se musela tehdy poprat se silným větrem, tvrdým povrchem hřiště a občas narazila i na aligátory. Nakonec v Riu při olympijské premiéře obsadila celkové 48. místo.

Klára Spilková mezi světovou golfovou elitou: Hrát až 8 hodin ve čtyřicetistupňovém vedru je extra náročné
(06:25)

TOKIO 2020

Ani v Japonsku nechyběla Klára Davidson Spilková na olympijském turnaji. Na hrách v Tokiu si 23. místem výrazně vylepšila výsledek z Ria. A i tady na ni čekaly extrémní podmínky. „Hořela jsem úplně celá! Takové tady bylo vedro. U země prý naměřili teplotu až padesát stupňů. Nefoukalo, úplně stál vzduch,“ povzdechla si česká hráčka. V Tokiu reprezentoval Česko poprvé i golfista. Díky senzačnímu celkovému vítězství na Challenge Tour 2020 získal Ondřej Lieser jako první český golfista v historii kartu na European Tour.

Následující rok se zúčastnil her v Tokiu. V Japonsku obsadil poslední 60. místo. „Jsem neskutečně vděčný, že jsem si svými výsledky účast uhrál a že jsem tady mohl být. Nejen mezi světovými hráči, ale i v olympijské vesnici. Když přicházel zlatý Lukáš Krpálek a všichni tleskali, skákali, bylo to neskutečné, dojalo mě to. Když jsem viděl, co ten člověk dokázal, podruhé na olympiádě...

PAŘÍŽ 2024

Právo startu na olympijské hry má automaticky 15 nejlepších mužů a žen světového žebříčku. Zbytek šedesátičlenného startovního pole určí redukované pořadí hráčů ze zemí, které nemají v olympijském turnaji dva zástupce. Momentálně je z českých hráček nejblíže hrám v Paříži Klára Davidson Spilková, která by jela už potřetí na olympiádu, a Sára Kousková.

Další potřebné body mohou golfistky uhrát na domácím turnaji Czech Ladies Open, který se koná 23. – 25. června na berounském hřišti v rámci Ladies European Tour. Přijďte koncem června fandit desítce českých hráček a těšte se i na účast špičkových zahraničních golfistek jako jsou Jihoafričanka Lee-Anne Pace, vítězka 11 turnajů LET, třetí hráčka pořadí loňské sezony Johanna Gustavsson ze Švédska či dvě loňské turnajové vítězky, Španělka Ana Pelaez a Angličanka Liz Young. Spolu.

Podpořit můžete doma i golfisty na turnaji Czech Open, jež se koná 17. – 20. srpna také v Royal Beroun Golf Clubu.

Klára Davidson Spilková
15. 12. 1994, Praha
Golf
líbil se ti článek?