Češi oslnili svět. Modrotiskovou kolekci chválí experti i fanoušci

Tokio 2020
Tokio 2020
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Byl to odvážný krok, ale vyplatil se. Český olympijský tým nastoupil na zahajovací ceremoniál her v Tokiu v unikátní modrotiskové kolekci od návrhářky Zuzany Osako. Celá planeta sledovala velkolepou událost a z oblečení naší výpravy byli uchváceni módní odborníci i fanoušci.

Idea byla jasná. Český olympijský tým chtěl v Tokiu reprezentovat tradiční českou kulturu a současně ctít kulturu hostující země. Proto ve spolupráci se společností ALPINE PRO vymyslela ilustrátorka a módní návrhářka Zuzana Osako český kroj, který je zčásti vytvořen tradiční technikou modrotisku, má spojující prvek v barvách české trikolory a dva praktické doplňky.

Českým sportovcům se nástupové oblečení líbilo. „Jsem Moravák a je tam spoustu moravských prvků. Zároveň jsou tam jemně vloženy i japonské prvky – jako třeba vějíř nebo modrotisk. Takže jsem spokojen,“ říkal dráhový cyklista Tomáš Bábek.

Nadšena byla i tenistka Petra Kvitová, která se na zahajovacím ceremoniálu zhostila role vlajkonošky české výpravy. „Když jsem viděla ostatní země, někteří přišli v teplákovce, to mi nepřipadalo úplně cool. České ručičky jsou šikovné, nápady máme. Jsem ráda, že se to projevilo i na naší kolekci.“

Spokojený s kolekcí ušitou na míru byl i druhý vlajkonoš basketbalista Tomáš Satoranský. „Líbí se mi moc, překvapilo mě, kolik je tam věcí. Smáli jsme se, kolik na nás museli spotřebovat látky. Určitě si jí budu chtít nechat, je to památka na celý život."

Poklonu sklidila nástupová kolekce i od prestižního magazínu Forbes. „Český tým nabízí fascinující lekci v historii módní diplomacie. Tato kolekce je nejen krásnou poctou minulosti, ale také sportovnímu oblečení, které je šité na míru k dokonalosti,“ dodává módní novinář Stephan Rabimov.

Uznání si vysloužila návrhářka Osako i od Alison Brownové, moderátorky podcastu pro olympijské fanoušky nazvaného Keep the Flame Alive. „Podařilo se jí spojit prvky české lidové tradice, tradiční japonské techniky barvení indigem a poklonu velké české gymnastce Věře Čáslavské. A přitom je oblečení nositelné a v horku pohodlné.“

líbil se ti článek?