Bronzová Erbanová napsala hokejový příběh. I díky jednoduché psychologické technice

Olympijské příběhy
Olympijské příběhy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Zdálo se to jako blesk z čistého nebe, když v pouhých pětadvaceti letech ukončila úspěšnou rychlobruslařskou kariéru. Navíc jen pár měsíců poté, kdy na zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu 2018 získala bronz v závodu na 500 metrů. Karolína Erbanová poté zvolila hokej, který nyní hraje ve švédské Uppsale a jen o fous jí unikla nominace do hokejového nároďáku žen pro hry v Pekingu.

KAROLÍNA ERBANOVÁ | Z rychlých nožů do kanad
(04:45)

Druhý velký sen se prozatím nezhmotnil, Erbanová však ví, že kráčí po správné cestě. „Má velká životní rozhodnutí jsou pokaždé promyšlená. Ať to byl můj odchod do Holandska nebo hokej. Nic bych na tom neměnila,“ říká všestranná Češka. „Dokonce jsem na tohle rozhodnutí pyšná. V opačném případě by totiž byl hokej jako můj druhý životní sen pasé.“

Z minulosti je dobré se poučit, ale pak je potřeba upnout pozornost k novému cíli Jejím motorem je vlastně jednoduchá psychologická technika, kterou však ne každý dokáže realizovat v praxi. „Dívám se jen dopředu,“ prozrazuje devětadvacetiletá Erbanová. Vůle, pracovitost a bezbřehé odhodlání ji vyneslo pozvánku do národního týmu žen, který v olympijské kvalifikaci v Chomutově vybojoval premiérovou účast na olympijských hrách.

Erbanová nakonec ve finální nominaci pro Peking chybí. A její myslí na kratičkou chvíli problesklo zklamání. Jak by také ne, vždyť snad každá duše vrcholového sportovce po olympiádě touží. Přesto nepochybuje, že je přesně tam, kde má být. „Jsem ráda, že jsem do hokeje šla, nenesu to špatně. Naopak, vážím si, že jsem součástí národního týmu. Chtěla jsem se vrátit do prostřední, v němž jsem byla jako malá,“ vysvětlila svým fanouškům na sociálních sítích.

Přítomnost bronzové ženy z olympijského závodu v rychlobruslení na 500 metrů v týmu českých hokejistek ocenil i trenér nároďáku Tomáš Pacina. „Je to úspěšná olympionička a svou pracovitostí a přístupem holky ovlivňuje. Tvrdě pracuje, jsme za ni moc rádi,“ říkal během olympijské kvalifikace. „Do konečné nominace se ale nevešla, Takový je život.“

Erbanová se však nevrátila k hokeji jen a pouze kvůli olympijskému okamžiku. „Rozhodně to není tak, že bych se dala na hokej na dva roky kvůli olympiádě a hned po ní případné zase hned skončila,“ vzkazuje.

Kdo ví, jaký sportovní příběh ještě napíše.

Karolína Erbanová
27. 10. 1992, Vrchlabí
Rychlobruslení
Počet bronzových medailí
1
líbil se ti článek?