Biatlonisté Plecháčová a Kulhánek se těší na zahájení s vlajkou i na závody na olympijských tratích

KANGWON 2024
KANGWON 2024
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Biatlonisté Ilona Plecháčová a Lukáš Kulhánek ponesou českou vlajku na slavnostním zahájení Olympijských her mládeže v Koreji. „Jsem na to moc hrdá a těším se,“ řekla bronzová medailistka ze sprintu na loňském Evropském olympijském festivalu mládeže, kde Lukáš Kulhánek závodil v běžeckém lyžování. V Pchjongčchangu k běhu přidává i střelbu. „Být vlajkonošem české výpravy je pro mě obrovská čest,“ dodal.

Slavnostní zahájení Olympijských her mládeže proběhne zároveň na dvou místech a bude plné představení korejské kultury i hvězd tamní popové hudby. Jeho tématem je vesmír, který představuje nekonečné možnosti pro mladé sportovce pod heslem her „růst společně, zářit navěky“. Ještě než se v závěru ceremoniálu rozzáří oheň mládežnických olympijských her, proběhnou všechny další náležitosti slavnostního ceremoniálu včetně nástupu výprav.

Tu českou povedou právě Ilona Plecháčová a Lukáš Kulhánek. „Oba reprezentovali na loňském Evropském olympijském festivalu mládeže v Itálii. Ilona získala medaili, Lukáš zase zná velmi dobře běžecké lyžování i biatlon, ve kterém se navíc brzy koná mistrovství světa v Novém Městě na Moravě. Doufám, že slavnostní zahájení pro ně oba i pro celý tým bude silným olympijským zážitkem. A že si všichni sportovci z her odvezou nejen sportovní výsledky podle svých představ, ale hlavně nová přátelství a cenné zkušenosti do další sportovní kariéry, na které jsou Olympijské hry mládeže teprve začátkem,“ řekl šéf výpravy Martin Doktor.

Dvojnásobný olympijský medailista v Koreji vedl tým už při zimních olympijských hrách v roce 2018. Pro mladé sportovce je to nová destinace. „Jsem v Asii poprvé a je to úplně jiný svět, než na který jsme zvyklí. Ale je to zajímavé a skvělé,“ říkal Lukáš Kulhánek. Ilona Plecháčová dodávala: „Je to tady super. Atmosféra je tu skvělá, všichni se spolu bavíme.“

Biatlonisté závodí na stejných tratích jako olympionici v roce 2018. „Tréninky byly dobré, tratě tady jsou nahoru a dolů, což je zábavné. Jedeme na golfovém hřišti, o to je to zajímavější,“ líčila Plecháčová. Stejně jako Kulhánek se těší na sprint. „Střelba je stejná asi jako u nás, střelnice je trochu víc větrná. Tratě jsou skvělé a už se moc těším na závody,“ dodal Kulhánek.

líbil se ti článek?