Česká televize a Český rozhlas získaly práva na olympijské hry až do roku 2032

Česká televize
Česká televize
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Skvělé zprávy se nesou z tábora generálních mediálních partnerů Českého olympijského výboru. Česká televize i Český rozhlas získaly od Evropské vysílací unie práva na olympijské hry až do roku 2032. Vysílat tak budou zimní olympijské hry v Miláně a v Cortině d'Ampezzo v roce 2026, hry XXXIV. olympiády v Los Angeles, zimní olympijské hry v roce 2030 a letní edici olympijských her v Brisbane 2032.

Česká televizeČeský rozhlas vysílají olympijské hry po desetiletí. „Velice si vážíme toho, že jejich prostřednictvím se olympijské hry dostanou bez omezení k širokému publiku fanoušků, diváků a posluchačů. Vysílání České televizeČeského rozhlasu hraje ohromnou roli při prezentaci olympijských her a českých sportovců ," řekl Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru. „Pro všechny sportovní fanoušky je vynikající zpráva, že budou moci sledovat následující čtvery hry opět v plném rozsahu s českou stopou, kterou Česká televize ve svém vysílání vždy zdůrazňuje. U Českého rozhlasu jsou lidé zvyklí, že pokud si naladí Radiožurnál Sport nebo Radiožurnál, dostanou veškeré informace nejen ohledně olympijských her, ale ohledně veškerých sportovních událostí.“

Česká televize vysílá hry od roku 1956

V roli viceprezidenta Evropské vysílací unie má v gesci oblast sportu Petr Dvořák, generální ředitel České televize. „Jednání s Mezinárodním olympijským výborem o právech na další čtyři olympijské cykly byla velmi náročná, dlouhá a komplexní. Důležitým faktorem při vyjednávání byla schopnost Evropské vysílací unie nabídnout divákům hry nejen prostřednictvím širokého televizního porytí, ale také na digitálních platformách,“ řekl. „Vývoj na trhu sportovních práv jasně ukazuje, jak zásadní je, že je Česká televize členem Evropské vysílací unie.“

Mohu slíbit, že se i v dalších letech budeme soustředit na vystoupení českých sportovců, tedy na to, co by žádný zahraniční vysílatel garantovat nemohl.

Česká, resp. Československá televize vysílala první olympijské hry v roce 1956. Od roku 1960 až do letních olympijských her v Rio de Janeiru v roce 2016 nabízela divákům vždy kompletní olympijský program.

„Mohu slíbit, že se i v dalších letech budeme soustředit na vystoupení českých sportovců, tedy na to, co by žádný zahraniční vysílatel garantovat nemohl,“ konstatoval  výkonný ředitel ČT sport Jiří Ponikelský a doplnil: „I v době, kdy byla exkluzivním vlastníkem práv společnost Discovery, tedy v olympijských cyklech let 2018 až 2024 se nám vždy podařilo vyjednat vysílání v rámci sublicence, díky které mohli diváci na programu ČT sport, tedy ve volném šíření, sledovat vše podstatné, a to včetně startů českých olympioniků.“

Český rozhlas nachystá víc než 200 hodin přenosů

Významným a dlouhodobým partnerem Českého olympijského výboru je také Český rozhlas. „Máme velkou radost, že můžeme pokračovat v tradici. Naše spolupráce trvá dlouhá desetiletí a ve své podstatě nebyla v moderní historii přerušena. Pro nás je to ohromně důležité. Český rozhlas má navíc své vlastní digitální vysílání a svou vlastní sportovní stanici,“ vyzdvihl Kejval.

Český rozhlas získal vysílací práva zdarma na základě dohody mezi Mezinárodním olympijským výborem a Evropskou vysílací unií, jejíž je členem. „Považuji za velký úspěch, že se Evropské vysílací unii podařilo uzavřít dohodu, díky které budou zimní a letní olympijské hry od roku 2026 roku 2032 dostupné co nejširšímu publiku v rámci celé Evropy,“ řekl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral pro Radiožurnál Sport.

Jeho stanice tak budou moci odvysílat více než 200 hodin sportovních přenosů přímo z místa dění nebo přinášet informace i na digitálních platformách a sociálních sítích. „Budeme moci posluchačům poskytnout nejvíce přímých přenosů a reportáží z olympiád v historii. Sportovní fanoušci tak budou mít přístup k široké škále sportů, které mají rádi,“ doplnil Zavoral.

líbil se ti článek?