Trenéry roku jsou znovu Lacina a Ginzburg. Objevitelem Jan Klapáč, děda Ledecké

Trenéři
Trenéři
4 Minuty čtení
4 Minuty čtení

Že je jeho ocenění zasloužené musel stvrdit silou, konkrétně pákou s hercem Hynkem Čermákem v rámci epilogu představení Ucpanej systém Dejvického divadla. Právě tam totiž netradičně proběhlo udílení cen Trenér roku 2021. Anketě České trenérské akademie, jež je součástí Českého olympijského výboru, po dvou letech znovu vládl Petr Lacina, kouč dvojnásobného olympijského šampiona v judu Lukáše Krpálka. V kategorii kolektivních sportů zvítězil trenér českých basketbalistů Ronen Ginzburg.

Trenérem objevitelem se stala hokejová legenda Jan Klapáč, dvojnásobný olympijský medailista a také děda alpské lyžařky a snowboardistky Ester Ledecké, trojnásobné olympijské vítězky. Síň slávy se rozrostla o čtyři osobnosti.

„Bylo to jednoduché, práce zadarmo,“ smál se Petr Lacina, když odpovídal na otázku herce Hynka Čermáka, jak se stalo, že „ten malý kopec“ (Lukáš Krpálek) znovu triumfoval na olympijských hrách. Lacina, který je zároveň šéftrenérem české judistické reprezentace, dokázal s Krpálkem navázat na vítězství v kategorii do 100 kilogramů v Riu de Janeiro 2016, V Tokiu jeho svěřenec kraloval mezi nejtěžšími judisty.

Kolektivní sporty

Ronen Ginzburg, který dovedl české basketbalisty k devátému místu na olympijských hrách v Tokiu, přenechal zkoušku oněm na pódiu elitnímu basketbalistovi Tomáši Satoranskému. Ten musel uspět v „souboji“ s hercem Ivanem Trojanem v dovednostních disciplínách s míčem. Mimo jiné s úsměvem prozradil, jaký je trenér Ginzburg před zápasem: „Většinou je strašně nervózní a s nikým se nebaví.“  

Vítězové v hlavní individuální a týmové kategorii jsou totožní jako v roce 2019. Za pandemický rok 2020 se anketa nevyhlašovala, oceněni ale byli „nezlomní trenéři", kteří motivovali své svěřence ke sportu v koronavirové době.

Trenér roku – Nejlepší rada Ester Ledecké od jejího dědečka! 🤔

Trenér Objevitel

Jeho pokora je až odzbrojující. „V podstatě bylo laskavostí rodičů, že nám vnoučata nechali na chalupě a my jsme s nimi mohli trávit čas,“ říkal Jan Klapáč, někdejší hokejový mistr světa a dvojnásobný olympijský medailista, a rovněž děda Ester Ledecké. „Chtěl jsem, aby se děti rozvíjely harmonicky a měly radost ze sportu. Dělal jsem s nimi všechno - od trampolín po fotbálek. Dbal jsem třeba i na to, aby se Ester naučila prohrávat. Nebyl tam tlak na výkon a ona měla jedinou starost: jestli jí z pod helmy vlajou vlásky.“

Ledecká, která ho na pódium doprovodila, se smíchem dodala: „To mám dodnes, ale to neznamená, že bych nebyla soutěživá.“ Kategorie Trenér Objevitel se vyhlašuje od roku 2013 a vyhledává první trenéry aktuálních osobností českého sportu.

Jak se stát trenérem? Stačí jedna jediná věta!
(02:41)

Síň slávy

Do síně slávy přibyla další čtyři velká jména. Byli do ní uvedeni Rudolf Černý (atletika), Svatopluk Žáček (box), Petr Topiarz (jachting) a in memoriam Zdeněk Sláma (ragby). Největší úspěchy sbíral Rudolf Černý s oštěpařkou Barborou Špotákovou, kterou dovedl ke dvěma titulům mistryně světa, olympijskému zlatu a bronzu i světovému rekordu. Pětkrát ovládl anketu Českého atletického svazu „Atlet roku“ v kategorii trenér roku.

Svatopluk Žáček sám aktivně boxoval a v roce 1977 vybojoval bronzovou medaili na mistrovství Evropy v Halle. Boxu se věnoval do svých 28 let, poté působil jako trenér. Do roku 2008 vedl českou boxerskou reprezentaci. Jeho největším trenérským úspěchem je stříbrná olympijská medaile Rudolfa Kraje ze Sydney 2000 a dvě bronzové medaile z mistrovství světa Lukáše Konečného v Budapešti 1997 a Houstonu 1999.

ZÁKLADY JACHTINGU pro začátečníky⛵
(2:23)

Rukama Petra Topiarze prošla celá řada úspěšných závodníků, například Veronika Kozelská Fenclová, účastnice olympijských her v Londýně 2012 a Rio de Janeira 2016. Také Radka Dobnerová, účastnice her v Barceloně 1992 nebo Martin Kubový, úspěšný reprezentant lodní třídy Fireball. Od roku 1972 až do roku 1990 motivoval ke sportu stovky dětí.

Zdeněk Sláma se po válce významnou měrou zasloužil o obnovení tradice vysokoškolského ragby. Během svého působení na Katedře tělesné výchovy Univerzity Karlovy vychoval stovky ragbistů, kteří později působili v nejrůznějších českých klubech. Trénoval také reprezentační mužstvo akademiků ČSR, které na Akademickém mistrovství Evropy v Itálii vybojovalo 2. místo. Mezinárodní rugbyová federace FIRA mu v roce 1977 udělila Medaili za zásluhy.

Všichni ocenění obdrželi hodinky Prim a speciální kazetu pastelek Koh-I-Noor s osobním věnováním.

Hlavním posláním a účelem České trenérské akademie (ČTA) je již od roku 2012 odborná činnost, kterou poskytuje trenérům v oblasti vzdělávání. Neopomenutelná je také snaha o pozdvižení prestiže trenérské profese, její společenské uznání a ocenění nebo odborná publikační činnost. „Chtěli jsme pro trenérky znovu něco speciálního. Z ohlasů víme, že představení Čtyři dohody Jaroslava Duška v rámci ocenění „nezlomní trenéři“ zafungovalo velmi dobře, proto jsme se rozhodli pro tento formát i tentokrát,“ vysvětlil Zdeněk Haník, předseda ČTA.

Trenéra roku volí členové Unie profesionálních trenérů, která je součástí České trenérské akademie. Aktuálně v ní zasedá 140 odborníků z téměř 40 různých sportovních svazů. Anketa je unikátní i tím, že v ní volí pouze trenéři. Prvním vítězem ankety a Trenérem roku 2013 se stal Petr Novák, kouč rychlobruslařky Martiny Sáblíkové. Ještě o rok dříve se v rámci nultého ročníku otevřela trenérská Síň slávy, do které byla uvedena desítka trenérských osobností. Od roku 2017 se uděluje také cena pro týmové sporty.

líbil se ti článek?