Vyděšená Špotáková či mučivé tretry! Co jste nevěděli o filmu Zátopek

Filmové tipy
Filmové tipy
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Vtipné momenty, ale především hodiny a měsíce dřiny a připrav. Film roku Zátopek dal hercům a celému štábu pořádně zabrat. Přečtěte si pět věcí, které jste o velkolepém díle netušili.

Proměna v Zátopka

Pro Václava Neužila je Zátopek životní rolí a musel se na ni připravit i fyzicky. Kvůli natáčení shodil sedm kilo a trénoval čtyři roky, aby měl postavu jako legendární atlet. V maskérně pak jeho proměnu dovršili maskou s ustupujícím čelem. Navíc měl ušní boltce zezadu podepřené speciálními úchyty, aby mírně odstávaly. Neužil i precizně natrénoval styl mluvení Zátopka.

Mučení v tretrách

Herec měl pro film vyrobeny dobové tretry, ve kterých ale při běhu zpočátku trpěl. „Bolí v nich lýtka i achilovky, musí se v nich běhat po špičkách,“ prozradil Neužil, který trénoval nejdříve v současném obutí, a pak dva měsíce před natáčením právě v tretrách z doby Emila Zátopka.

Londýn, Helsinky? Ne, Brno!

Film se měl původně natáčet i na stadionu v Helsinkách, kde Zátopek vyhrál tři olympijské medaile. Jenže ten se zrovna rekonstruoval, a tak se hledala náhradní varianta. Jako olympijské stadiony pro hry v Londýně 1948Helsinkách 1952 posloužil zanedbaný areál v Brně Za Lužánkami, který musel projít velkou úpravou. Hodně práce pak dala i počítačová animace, aby skutečně na plátně vypadal jako původní stadiony.

Paní Dana měla ve filmu hrát

Mohl to být jeden z nejdojemnějších okamžiků filmu Zátopek. Režisér David Ondříček totiž zamýšlel, že se paní Dana Zátopková objeví před kamerou. „Chtěla si ve filmu zahrát, takže jsme rychle vymysleli scénu, kde v závěru sedí na lavičce ve Stromovce a kolem ní proběhne filmový Emil a Dana Zátopkovi,“ říká Ondříček. Bohužel během natáčení byla paní Dana už delší čas v nemocnici.

Issová vyděsila Špotákovou

Když přišla Barbora Špotáková trénovat na stadion na Julisce, nestačila se divit, když viděla svého bývalého kouče Rudolfa Černého, jak učí házet oštěpem ne příliš šikovnou drobnou ženu. „Panebože, koho si to pod sebe vzal?!“ lekla se tehdy Špotáková, než zjistila, že kouč školí s oštěpem herečku Martu Issovou na roli Dany Zátopkové. „Bára mi dala i pár rad ohledně nohou, takové fígle, které mi hodně pomohly,“ uvedla Issová.

líbil se ti článek?