Pětibojaři jdou do boje. Poprvé v novém formátu a „nestandardně“

Rio 2016
Rio 2016
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Jeden z nejtradičnějších sportů na olympijských hrách ve čtvrtek startuje svůj program. Moderní pětiboj se poprvé po dvaceti letech roztáhne do více dnů. Šermířské kolo je na programu ve čtvrtek, ženy zbytek svého programu absolvují v pátek, muži v sobotu. Český tábor i přes komplikace v přípravě hlásí: „Jsme připraveni!“

Pětibojaři jdou na to. Poprvé v novém formátu a „nestandardně“

Do boje vyrazí dvojice mužů – Jan Kuf David Svoboda, obhájce olympijského zlata z Londýna. Mezi ženami soutěží Barbora Kodedová. Zejména mužské duo se během přípravy potýkalo se zdravotními problémy.

„Příprava byla nestandardní. Když vezmeme Davida Svobodu, v Pekingu a Londýně byl stoprocentně připravený, tady jsme museli hodně improvizovat. Pořád ale platí, že je to jeden z těch, kteří by nahoře v pořadí mohli být,“ řekl hlavní trenér reprezentace Jakub Kučera.

Celý pětibojařský tým přiletěl do Brazílie na začátku týdne a seznamuje se se sportovním areálem ve čtvrti Deodoro. Ten hostil už na jaře závod světového poháru, závodníci tak mají představu, co je čeká.

„Je to hodně o tom, jakým lidem závod svěří. Tady to vypadá, že jsou všichni kompetentní, a neměly by být velké problémy,“ prohlásil David Svoboda. „Hala na šerm je nová a líbí se mi. Bazén na plavání stojí už dlouho, přidělaly mu jen tribuny. No a stadion teď přestavují, předtím se na něm hrálo rugby,“ popisuje.

„Takhle kvalitní koně jsme dlouho neviděli“

Před osmi lety Svobodovy olympijské naděje na medailový výsledek zhatili neposlušní čínští koně, letos by s nejrizikovější disciplínou programu být problém neměl.

Celý program pětiboje probíhá vedle vojenské základny armády, brazilské ozbrojené složky pomáhají se zajištěním bezpečnosti a poskytnou také část koní pro parkur. „Doufám, že se nám tu vyplatí náš jezdecký trénink. Některé země tohle vůbec netrénují,“ podotýká Svoboda.

S tím souhlasí i trenér Kučera: „Dlouho jsme neviděli takhle kvalitní skupinu koní. Dají si záležet. Možná to nevypadá, ale jízda na koni má v Brazílii velkou tradici, mají dokonce olympijského vítěze z roku 2004. To, co v Pekingu, se tady nestane,“ je přesvědčen.

Hlavního kouče pětibojařského týmu trápí spíše nestandardní věci, na které v Riu naráží.

„Měsíc dopředu jsme si jako první zamluvili tréninkové časy, protože poprvé v historii bude na stadionu probíhat poslední soutěž za tmy. Vyšli nám vstříc, udělali všechno, co jsme chtěli. Ale tréninková střelnice je někde úplně jinde a nejsou tam prakticky žádná světla,“ směje se Kučera.

„Takže bychom toho v sedm večer asi moc nenastříleli. Trénovali jsme ve dne jinde.“

Bonusové kolo šermu? Nevidím smysl

Poprvé od her v roce 1992 bude soutěž roztažena do více dnů. Hlavní motivací bylo přání televizních společností, které tak logisticky mají snazší úlohu v rozestavení kamer a televizním pokrytí celého zápolení.

„Podle mě jde o krok zpět,“ myslí si David Svoboda, ale hned vzápětí dodává. „Jak už jsem jeden ze starších, tak den volna uvítám. V šermu to budu moci naplno rozbalit a poté si odpočinout před sobotou. Čtvrteční část šermu, kdy soupeříme každý s každým, je klíčová. Ta sobotní, bonusová, už podle mě nemá smysl,“ naráží na televizně atraktivní formát, kdy nejhorší šermíř venku soupeří s druhým nejhorším, vítěz následně vyzývá třetího v pořadí a tak dále. Za každý vítězný duel obdrží závodník jeden bod.

Naděje českého závodníka a olympijského vítěze z Londýna visí ve hvězdách. Může opět soupeřit o medaile, může být hluboko ve startovním poli. Po zranění stále cítí koleno, ale kromě běhu by jej nemělo výrazněji omezovat.

„Nikomu jsem o svých ambicích nic neříkal. Jakýkoliv výsledek tedy zákonitě musí být překvapením,“ usmívá se Svoboda.

Foto: Getty Images 2016

líbil se ti článek?