20 000 fanoušků na místě a přes půl milionu u TV! Jaká byla ODM řečí čísel?

ODM 2023
ODM 2023
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Medaile byly rozdány a oheň uhasl. Jubilejní 20. Olympiáda dětí a mládeže v Královéhradeckém kraji je za námi. Kolik hodin přenosů běželo na kanále ČT sport? Kolik vzniklo fotek a článků? A kolik kilometrů nachodil maskot? Všechno víme! Tak se pojďme za největší multisportovní akcí v České republice ohlédnout řečí čísel.

5 měst, 1151 sportovců

ODM proběhla v pěti městech. Slavnostní zahájení přivítal Hradec Králové, lyžaři a snowboardisté otestovali sjezdovky ve Špindlerově Mlýně a nechyběl zde ani šachový turnaj. Ve Vrchlabí v areálu Vejsplachy svůj um ukázali biatlonisté, běžkaři, zimní orientační běžci a zrakově postižení běžkaři. Hokejisté nastoupili ve Vrchlabí i Trutnově, krasobruslaři se představili v Nové Pace. Celkově sportovní program čítal 26 disciplín.

Mladé talenty na sportovištích podpořilo 20 000 fanoušků. Na tribunách nechyběl ani maskot Coolich, který nachodil 156 kilometrů a rozdal tisíce plácnutí. Na ODM navíc zavítalo 30 českých úspěšných sportovců včetně hokejisty Patrika Eliáše, biatlonisty Ondřeje Moravce či alpské lyžařky Martiny Dubovské. Společně tak vytvořili jedinečnou atmosféru, díky níž si sportovní klání i doprovodný program užilo všech 1151 sportovců. Ti nejlepší si pak na medailových ceremoniálech rozebrali 114 sad cenných kovů.

40 hodin přenosů, přes 2 miliony zobrazení webu

Na sportovištích ale nechyběla ani Česká televize. Od pondělí do čtvrtka vzniklo více než 40 hodin živých přenosů, alespoň část ODM na obrazovkách ČT sport sledovalo přes 500 000 diváků. Streaming probíhal na webu olympijskytym.cz. Odvysílalo se 33 přenosů, celkem 167 hodin streamů a diváci jejich sledováním strávili více než 6 000 hodin.

V médiích pak o akci vyšlo přes 1 500 zmínek. Většina z nich byla doplněna o fotky, kterých na místě tým fotografů celkově pořídil 3 600. Na samotném webu olympijskytym.cz jsme publikovali 85 článků a v průběhu ODM stránka zaznamenala 2 400 000 zobrazení.  Komunikaci podpořily rovněž kampaně na sociálních sítích, konkrétně na TikToku, Instagramu, Facebooku i YouTube.

„Do komunikace her byl přímo v místě konání her  zapojen mediální tým 36 lidí. Od influencerů, přes videotvůrce, fotografy, social media managery až po datové specialisty. Olympiáda dětí a mládeže je vedle svého výchovného přesahu i skvělý produkt pro digitální prostředí. Když se obsah dělá dobře, je zde zaručená pozornost v zajímavých cílových skupinách,” říká vedoucí digitální komunikace ČOV Tomáš Houska. „Pro Olympijský tým je to zároveň skvělá platforma, jak si vychovávat mladé tvůrce, testovat nové agentury, produkce a freelancery.”

2024? Jižní Čechy

Organizace největší multisportovní akce by se neobešla ani bez dobrovolníků. Těch se v letošním ročníku na různých pozicích vystřídalo 100. Především by ale Olympiáda dětí a mládeže neexistovala bez společného zapojení a úzké koordinace krajů a měst, sportovních svazů a klubů a partnerů akce. Pro rok 2024 přebírá pořadatelskou štafetu Jihočeský kraj, kde se uskuteční už 21. ročník.

líbil se ti článek?