Zemřel propagátor fair play Karel Malina

Fair Play
Fair Play
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Ve věku nedožitých 84 let zemřel v pátek známý sportovní rozhlasový redaktor a propagátor fair play Karel Malina. Rozloučení se spoluzakladatelem Československého klubu fair play proběhne 9. února od 14.00 ve Velké obřadní síni v pražských Strašnicích.

Karel Malina začínal v rozhlase jako stenotypista. „Ale protože jsem fandil sportu, měl jsem sport rád a v té době neexistovala sportovní redakce, tak mi nabídli spolupráci,“ vzpomínal muž, který později posluchačům zprostředkovával vrcholné okamžiky československého sportu.

Nechyběl například u stříbrné medaile fotbalistů na mistrovství světa v Chile či u úžasného představení Věry Čáslavské na olympijských hrách v Mexiku 1968. „Věrka se dostává na horní žerď, kmih, nespadla, Ježíši Maria, přátelé. To bylo nádherné a stůj, stůj, výborně, zlato patří Československu!“ popisoval.

Vedle práce v rozhlasu se Karel Malina dlouhodobě věnoval i fair play. V roce 1978 se stal spoluzakladatelem Československého klubu fair play a pokračoval i jako člen Českého klubu fair play při Českém olympijském výboru.

Za dlouholetou práci získal mnoho ocenění – stal se nositelem Ceny mezinárodního klubu fair play při UNESCO, v roce 2004 mu byla udělena cena Mezinárodního olympijského výboru Sport a média a v roce 2010 se stal nositelem Ceny Oty Pavla, kterou Český olympijský výbor oceňuje propagaci olympijských idejí v publicistice.

„Karel Malina patří právem k legendám Českého rozhlasu. Jeho cit pro komentování byl úžasný a dodnes může sloužit jako vzor všem profesionálům z řad sportovních redaktorů. Jeho úmrtí mě velmi zarmoutilo. Karel Malina byl rozhlasákem tělem i duší, ještě donedávna se s ním mohli posluchači setkávat ve vysílání stanice Dvojka. Byl obrovskou osobností, respektovaným odborníkem i člověkem s kamarádskou a otevřenou povahou,“ uvedl na stránkách Českého rozhlasu jeho generální ředitel Peter Duhan.

líbil se ti článek?