Železní muži a ženy slaví. Českému triatlonu je 40 let. Neuvěříte, jak to všechno začalo!

Sport
Sport
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

V dobách Železné opony uspořádala parta nadšenců v Československu první závod Železných mužů, který vznikl v tehdy „nepřátelské“ Americe. Čtyřiadvacet nadšenců se 21. června 1980 rozhodlo zjistit, kde jsou limity jejich těla. A tehdy to všechno vypuklo.

„Zalíbilo se nám spojit dohromady tyto tři sportovní disciplíny. Zdálo se nám to jako dobrý nápad,“ vzpomíná Jaroslav Bednář, spoluzakladatel závodu Železného muže v Přední Hluboké.

Na tehdejší dobrodruhy čekala trať složená z 2 kilometrů plavání, 60 kilometrů na kole a 20 kilometrů běhu. „Zkoušeli jsme hranice lidských možností v tehdejším systému,“ říká Václav Vítovec, který byl iniciátorem triatlonu v Butově v roce 1981.

Tehdy se přihlásilo 170 lidí, ale startovat mohlo pouze 120. I tak doběhlo do cíle 112 účastníků. „Byla to sportovní událost,“ usmívá se Vítovec. Čechoslováky nový sport nadchl a v roce 1988 vznikl i přes počáteční nesouhlas komunistických funkcionářů Triatlonový svaz.

Na počátky a následující roky triatlonu v Česku, se rozhodla zavzpomínat Česká triatlonová asociace. Vznikl tak seriál mapující 40 let českého triatlonu ve 40 videích o historii, které bude zveřejňovat 40 dní na na facebookové stránce Český triatlon.

Celý seriál pak vyvrcholí 40minutovým pořadem, který odvysílá ČT Sport 13. března. Redaktor Tomáš Budka, který na pořadu spolupracoval, navštívil při jeho natáčení celou řadu osobností českého triatlonu.

Před kameru se posadili nejen sportovci, ale také trenéři, organizátoři a funkcionáři. Natáčel na místech, na kterých se psala triatlonová historie. A využil také fotografie a záběry, které se podařilo získat při vytváření archivu, a dosud nikdy nebyly veřejně k vidění. Například záběry z roku 1981 ze závodu na Butově, které tvoří zřejmě nejstarší triatlonový film v Evropě!

líbil se ti článek?