Závěry ze šetření pozitivních případů z charterového letu do Tokia nyní posoudí Výkonný výbor ČOV

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Pět základních doporučení vzešlo z interního šetření, které provedl Český olympijský výbor v případech nákazy nemocí Covid-19 po příletu části české výpravy charterovým letem na olympijské hry v Tokiu. Týkají se například projednání rozšířené povinnosti očkování pro členy sportovního doprovodu. Výkonný výbor ČOV se také na základě těchto doporučení bude zabývat specifiky dopravy charterovými lety a srovnáním rizik mezi charterovými a komerčními lety a zváží také úpravu schválených pravidel pro nominaci sportovců na zimní olympijské hry v Pekingu 2022.

„Prostudovali jsme všechny dostupné dokumenty a mluvili jsme s velkou částí pasažérů, abychom si udělali komplexní obrázek o situaci. Nedošlo sice k žádnému systémovému pochybení ani zásadnímu personálnímu selhání, ale porušení některých pravidel mohlo přispět ke sportovním tragédiím, takže z toho musíme vyvodit důsledky. Posoudí je Výkonný výbor ČOV při zářijovém zasedání,“ uvedl Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru.

Klíčové je připravit pravidla směrem k Pekingu

Šetření se zabývalo dodržováním opatření před odletem, v jeho průběhu i po přistání v Tokiu. „V rámci systému opatření nastaveného Mezinárodním olympijským výborem a organizátory her pro dobu příprav na odlet, který se týká očkování a testování, jsme po prostudování všech dokumentů konstatovali, že podmínky, které stanovil MOV a organizační výbor TOKYO 2020, byly splněny. Navíc závěrečné testování pasažérů probíhalo nad rámec stanovených povinností co nejblíže k odletu, aby byla co největší možnost odhalit případnou nákazu,“ uvedl Filip Šuman, místopředseda Českého olympijského výboru, který se podílel na šetření přímo v Tokiu.

Šetření však zároveň odhalilo nedostatky při dodržování zakrývání nosu a úst během 13hodinového letu a v době po příletu do Japonska při devítihodinovém čekání na splnění všech nezbytných procedur. „Přestože jde hlavně o osobní zodpovědnost každého jednotlivce, klíčové pro nás je připravit pravidla a opatření směrem k zimním olympijským hrám v Pekingu, které s velkou pravděpodobností budou probíhat v podobném režimu jako nyní hry v Tokiu, aby se situace nemohla opakovat,“ dodal Filip Šuman.

Vedení výpravy učinilo v dějišti her okamžitě opatření ke snížení rizika přenosu nákazy mezi členy týmu v olympijské vesnici, a to díky maximálnímu možnému využití jednolůžkových pokojů a dalším režimovým opatřením. Zároveň také rozhodlo o tom, že po ukončení izolace ze strany japonských organizátorů se mezi účastníky výpravy nevrátí lékař Vlastimil Voráček, první člen týmu pozitivně testovaný na COVID-19, který už z Japonska odcestoval.

Český olympijský výbor sdělil výsledky šetření Mezinárodnímu olympijskému výboru a spolupracuje také úzce s Hygienickou stanicí hlavního města Prahy, která okolnosti letu též prověřuje.

Zprávu ze šetření najdete ZDE.

líbil se ti článek?