Z ledu na kolečkové brusle. Gólman z extraligy vychytal inlajnistům na MS stříbro

Lifestyle
Lifestyle
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Chytal první ligu za Slavii a loni byl jedničkou v extraligové Plzni. Přes léto pak brankář Dominik Frodl mění lední hokej za ten na kolečkových bruslích. A v Barceloně před pár dny pomohl reprezentaci vybojovat stříbro z mistrovství světa.

„Léto si už bez inlinu moc nedovedu představit. Člověk si chvilku zvyká, ale tak odlišné to není,“ povídá Frodl.

Hokejem na kolečkových bruslích si přípravu obohacuje řada současných i bývalých hokejistů. Češi patří v kategoriích mužů i žen mezi světovou špičku: mužský tým se z mistrovství světa pravidelně už 14 let v kuse vrací s medailí.

„Jen mě mrzí, že některé extraligové kluby svým hráčům inline hokej zakazují. Přitom se to dá bez problému skloubit,“ říká třiadvacetiletý brankář.

V Plzni jste tedy nemusel trenéry prosit o výjimku?
Zeptal jsem se trenéra gólmanů a ten řekl, že když mi to nebude zasahovat do přípravy, tak mu to nevadí. Hraju i českou inline hokejovou ligu, která má zápasy v létě a o víkendech. S hokejovými tréninky se mi to nekryje, protože jsou hlavně přes týden a o víkendech máme stejně volno. Teď na mistrovství světa mě museli pustit dříve ze soustředění, za což jim děkuji. Vím, že v některých klubech to tak nefunguje.

Povězte, jaké jsou pro vás největší rozdíly mezi ledem a kolečky?
Zásadní je ten, že se mi to na kolečkových bruslích vůbec neklouže. Celkově pak musím svůj styl přizpůsobit tomu, že inline hokej je trochu plácaná. Říkám, že je to vlastně úplně jiný sport. Hraje se čtyři na čtyři v rychlosti. Kdokoliv vystřelí, tak je z toho šance. Každá ztráta puku může rozhodnout. Týmy třeba nenahazují puky z dálky do klína, aby udělaly buly. Celkově je to svižnější a rychlejší.

Pomáhají vám základy z hokeje?
Určitě. Troufnu si říct, že úplně všichni čeští gólmani inline hokeje začínali na ledě. Ve Francii nebo Španělsku to může být jinak, protože tam se liga hraje celoročně. Ale u nás trvá domácí soutěž dva měsíce přes léto. Proto ji jako zpestření hraje tolik ledních hokejistů.

#embedded:https://www.instagram.com/p/Bz3-Wb7oxwl/#

Jak je to s výstrojí?
Já jako brankář mám jen jiné brusle, jinak vlastně používám stejnou výstroj jako na ledě. Hráči v poli nesmí používat vestu a mají ještě odlehčené kalhoty, proto nehrají tolik do těla. Jinak je to plus minus taky podobné.

Musíte si dlouho zvykat, když po konci hokejové sezony přecházíte na inline?
Trvá mi to tak týden. Z koleček na led je ten přechod jednodušší než z ledu na kolečka, takže mi to pár zápasů zabere. Lední hokej budu mít pořád jako číslo jedna, inline beru jako doplněk. Je to letní sport, v Česku se mu nedá věnovat dvanáct měsíců intenzivně.

Berete to i tak, že se díky inlinu udržíte v zápřahu?
Jo, to mě baví. Nevypadnu z tempa. Chytám za Roller Storm Praha a letos jsme vypadli ve čtvrtfinále. Dostal jsem se k tomu přes bráchu, který mě přemluvil. Léto už si bez toho moc nedokážu představit. Pomáhá mi to i v kondičce, v lize se totiž hrají obvykle dva zápasy za sebou.

Hokejisté jsou zvyklí na zimu a led, jak bojujete s teplem a odlišnými podmínkami?
V tom je velký rozdíl. Hokej v zimě je příjemnější, protože je člověk v chládku. Na kolečkách se začíná hrát před létem a v parných dnech to je občas skoro o zdraví. V Barceloně to byl teď vůbec extrém, v hale nefoukal vzduch a několik gólmanů sebou i švihlo.

Máte vůbec čas na odpočinek?
Byl jsem po sezoně deset dnů na dovolené v Emirátech, pak nám začala hokejová letní příprava, která trvá dva měsíce a následuje 14 dnů volna. Ty jsem vyplnil mistrovstvím světa v inlinu, liga sebere jeden den z víkendu… Ostatní kluci chodí třeba na tenis, já na inline. Dělá se to amatérsky, je to sranda, zpestření. Neberu to tak, že by mi to bralo čas a energii.

Češi podlehli ve finále MS Americe 0:3. Poslechněte si ohlasy.

líbil se ti článek?