Vlajkonoš Karlovarského kraje Vašina: Děti bavte se a nebojte se

ODM 2022
ODM 2022
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Narodil se v Pardubickém kraji, ale v tom Karlovarském léta působil. Právě volejbalového reprezentanta Lukáše Vašinu si Západočeši vybrali jako svého vlajkonoše pro Olympiádu dětí a mládeže v Olomouckém kraji. „Nad nabídkou jsem vůbec neváhal, upřímně mě překvapila. A je to něco neuvěřitelného, skoro jako na dospělé olympiádě,“ řekl Vašina, který bude od nové sezony hrát v elitním polském klubu PGE SKRA Belchatow.

Kterému kraji vlastně budete fandit?
V Karlovarském kraji jsem čtyři roky, což je dlouhá doba. V Pardubickém kraji jsem se zase narodil a volejbalově vyrůstal. Nemůžu to ale takhle specifikovat. ODM je zejména o tom, aby se děti bavily a já rozhodně nebudu sledovat jen tyto dva kraje. Budu se dívat na všechny sporty, které tu stihnu.

Nejvíc se asi těšíte na volejbal, že?
Samozřejmě, a ještě beachvolejbal. To je prostě moje topovka, které se věnuji od malička. Ale není možné zanevřít na ostatní sporty jako třeba fotbal nebo atletika. Nedávno jsem byl v Třeboni na akci, kterou pořádal můj táta. Vidět děti sportovat a fandit si bylo fantastické. Srdíčko v tom bylo ještě o něco více.

Co byste vzkázal mladým sportovcům?
Ať se určitě nebojí a ať je to hlavně baví. Ať taky nezasednou jenom k počítači a nehrají nějaké hry, jak se to stalo v covidové době zvykem. Ať jdou ven a zasportují si s kamarády, u sportu najdou spoustu nových. A že jim někdy něco nepůjde?  I to se přece stává, vždyť je to sport i běžný život. Nejdůležitější je těžkosti překonávat.

Vy jste se třeba musel vyrovnávat s výbušným temperamentem, je to tak?
Určitě. Dříve jsem s tím měl problém, okolí to se mnou nemělo lehké. Emoce jsem neměl pod kontrolou, řval jsem, brečel. Ale už jsem snad dospěl. Jak je člověk starší, je i klidnější a má všechno více „na párku“.

Autor: Vlasta Mourek

líbil se ti článek?