Triatlonista Tomáš Slavata obdržel cenu Mezinárodního olympijského výboru

Fair Play
Fair Play
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Triatlonista Tomáš Slavata, člen předsednictva Českého klubu fair play, obdržel na slavnostním vyhlášení 29. března v Praze cenu Mezinárodního olympijského výboru. Oceněn byl v kategorii Sport a sociální odpovědnost za svůj projekt na podporu dětí z dětských domovů a sociálně znevýhodněných.

Tato prestižní cena MOV, která je předávána vždy prostřednictvím jednotlivých národních olympijských výborů, je udílena pravidelně již od roku 1985 a její téma vždy reflektuje současné trendy jak ve společnosti, tak i ve sportovním světě. Pro letošní rok byla vypsána na téma Sport a sociální odpovědnost.

Významnost této ceny dokládají jména osobností, kterým byla v předešlých letech udělena. Za mnohá velká jména ze světa sportu uveďme například běžkyni a bojovnici za práva žen Teglu Loroupeovou či hokejistu a olympijského vítěze Jaromíra Jágra.

Tomáš Slavata, který od svých 21 let vychovával dvě děti z dětského domova a od roku 2003 se věnuje aktivně sportu, dostal cenu MOV v této kategorii na základě své aktivní činnosti na projektu na podporu dětí z dětských domovů a sociálně znevýhodněných rodin a za organizaci mnohých akcí, které mají za cíl integrovat tyto děti do společnosti a vést mladé lidi k vzájemné solidaritě.

„Mám z toho velkou radost. Budu moc rád, když to pomůže nalézt případné další partnery pro činnost, kterou dělám,“ řekl po převzetí ceny Tomáš Slavata.

Jeho projekt je unikátní, neboť na rozdíl od mnoha jiných zohledňuje reálnou situaci a snaží se řešit skutečné aktuální otázky. Tomáš vzhledem ke své minulosti nebere ohled na jakékoli předsudky, které panují o dětech z dětských domovů a sociálně znevýhodněných rodin, naopak zná skutečné potřeby dětí a ty se snaží naplňovat.

Vychází primárně z toho, že hlavní potřebou těchto dětí nejsou materiální hodnoty, ale kontakt s „reálným světem“ a „reálnými lidmi“. Proto hlavní investicí do tohoto projektu nejsou peníze, ale čas a pozornost dospělých.

Vzhledem k Tomášově zkušenosti je pro tyto účely využit sport. Projekt, nad nímž před třemi roky převzal záštitu Český olympijský výbor, se tedy pomocí sportu snaží děti co nejvíce integrovat do společnosti a připravit je na jejich budoucí život v praxi.

Jednou z nejvýznamnějších hodnot, kterou se Tomáš dětem snaží vštípit, je solidarita. Je důležité, aby se děti dokázaly navzájem vnímat bez ohledu na sociální postavení. To je realizováno například pomocí projektu triatlonového seriálu ATT, divadelní inscenace La Putyka - Inspirace dětem, tréninkovými kempy a individuální podporou jedince, kde spolu soutěží děti z „běžných“ rodin s dětmi ze sociálně slabých rodin či s dětmi s dětských domovů. Děti si zde mohou uvědomit, že vyhrát může každý, bez ohledu na to, zda ho na závod doprovodili rodiče či "tety vychovatelky“.


líbil se ti článek?