Tohle jste věděli? Jan Železný mohl být v Americe baseballovou hvězdou!

Olympijské příběhy
Olympijské příběhy
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

V roce 1996 vyhrál tehdy třicetiletý oštěpař Jan Železný na olympijských hrách v Atlantě druhou zlatou olympijskou medaili. Ten samý rok jeho sportovní kariéra mohla nabrat úplně jiný směr. Dostal totiž zajímavou nabídku, ale mimo atletiku.

Na olympiádě v Soulu 1988 vybojoval bronz. Z Barcelony 1992 a Atlanty 1996 měl dvě zlaté olympijské medaile. A v roce 1996 hodem dlouhým 98,48 metru na mítinku v německé Jeně navíc stanovil dosud nepřekonaný světový rekord. Jan Železný byl na vrcholu.

Právě v době konání olympijských her v Atlantě dostal fenomenální český oštěpař lákavou nabídku. „Můj manažer mi řekl, že je o mě zájem v profesionálním baseballovém klubu Atlanta Braves, který hraje slavnou MLB. Že mám tedy po hrách zůstat a zkusit pár nadhozů,“ prozradil Železný, který si chtěl vyzkoušet něco nového.

„Pro mě to bylo zajímavé. V baseballu je spoustu věcí, které jsou podobné s oštěpem, přestože ve finále to vypadá jinak. Měl jsem po závodech, tak jsem si řekl, proč to nezkusit,“ řekl se atletický rekordman a následně popsal, jak zkouška v týmu MLB vypadala. „Přišel jsem v úplně nebaseballovém oblečení. Prostě v klasickém sportovním a oni si mě hned začali zkoušet.“

Test trval přibližně hodinu a Železný musel plnit různé úkoly. „Netestovali, jak hodím rychle, protože to věděli. Šlo jim o to, jak rychle se naučím ty baseballové pohyby při nadhozu. Dopadlo to tak, že klub zájem projevil s tím, že když se budu rok připravovat, tak mě pozvou na kemp.“

Oštěpařský král však nechtěl obětovat jeden rok sportovní kariéry a riskovat, že angažmá v MLB nakonec nevyjde. „Kdybych byl mladší, tak bych možná ten rok pro přípravu obětoval.“ Po roce pak přišla další nabídka z Ameriky. „Dostal jsem dopis od manažera, který byl v době mé zkoušky v klubu Atlanta Braves, abych mu na test poslal i syna, protože má určitě genetický fond po mně a že z něj udělá baseballistu. To bylo tehdy hezký, že se mi takhle ozval,“ usmíval se Železný.

Legendární sportovec zůstal u atletiky a v Sydney 2000 završil zlatý olympijský hattrick. Baseball však začal sledovat, a nadchl ho úspěch českých reprezentů, kteří se postarali o historický zápis, když se poprvé probojovali na prestižní turnaj World Baseball Classic. Jako amatéři se střetli s profesionálními hráči a svými výkony nadchli baseballové fanoušky.

Jan Železný
16. 06. 1966, Mladá Boleslav
Atletika
Počet zlatých medailí
3
Počet stříbrných medailí
1

„Dostali se strašně daleko. Jsem na ně hrdý a žasnu z toho, co dokázali. Baseball u nás není tak známý, ale je to světově proslulý sport a hraje ho neuvěřitelné množství lidí. Naši kluci v sobě mají obrovský talent. Kdyby se narodili v Americe nebo kdekoli jinde, kde se to hraje, tak hrají profesionální soutěž a vydělávají miliony dolarů,“ myslí si Železný, který se rozhodl, že české baseballisty podpoří na evropském šampionátu, který se bude od 24. září do 1. října konat v Česku.

„Jsem rád, že je budu moci sledovat tady u nás, a že ještě něco předvedou a přijde se na ně podívat hodně lidí. Právě i kvůli tomu, že jsou výjimeční,“ přeje si Jan Železný, jenž je společně s hokejistou Martinem Eratem a baseballistou Martinem Červenkou ambasadorem právě mistrovství Evropy, které se uskuteční v pěti českých městech.

Více se o turnaji EUROBASEBALL dozvíte ZDE.

líbil se ti článek?