Sympozium sportovní medicíny: Lékařské kapacity řešily Covid a Tokio

Lékařská komise
Lékařská komise
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Tentokrát nezvykle až na podzim a také jen „na dálku“ proběhl osmý ročník Sympozia sportovní medicíny. Lékaři a odborníci z dalších oborů se v Dřítči vzhledem k platným protiepidemickým opatřením jen střídali před kamerou pro záznam přednášek, které jsou registrovaným účastníkům k dispozici on-line. „Zvolili jsme tento netradiční formát předtočení přednášek, které jsou určeny pro odbornou veřejnost, lékaře, fyzioterapeuty, maséry, pochopitelně trenéry a sportovce samotné. Sympozium je jako tradičně multidisciplinární,“ řekl Jiří Neumann, šéflékař Českého olympijského týmu a jeden z hlavních organizátorů.

Dvě desítky přednášek jsou rozděleny do pěti bloků. V tom olympijském shrnul aktuální stav příprav na olympijské hry v Tokiu i možné scénáře pro jejich konání Martin Doktor, sportovní ředitel Českého olympijského výboru a šéf výpravy.

O medicínském zajištění mluvil šéflékař Jiří Neumann a tématu očkování (nejen) proti viru SARS-CoV-2 a zdravotních doporučení pro hry v Tokiu se věnoval profesor Jiří Beran, vedoucí Samostatného výukového pracoviště tropické a cestovní medicíny Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví.

Klíčová role imunity

Do tématu COVID-19 a sport spadají například přednášky profesora Romana Prymuly na téma prognóza dalšího vývoje pandemie COVID-19 v ČR a účinnost možných protiepidemických opatření nebo profesora Petra Loudy z Technické univerzity v Liberci, který se zabývá antibakteriálními úpravami povrchů.

„Všichni víme, že v obraně před jakýmikoli infekcemi hraje imunitní systém klíčovou roli."

Tři bloky patřily sportovní medicíně – praxi, vědě a výzkumu a také servisnímu zabezpečení. Docent Jaroslav Pilný se věnoval tématu vývoje a růstu kostí ve vztahu k přetížení u dětí. Tomáš Pospíchal představil vliv neurovizuálního tréninku na výkon sportovce. Jan Mühlfeit vystoupil s tématem „Neporazitelná mysl“. A profesor Libor Vítek, odborník na výživu a pitný režim, hovořil o sportovní imunologii v praxi.

„Všichni víme, že v obraně před jakýmikoli infekcemi hraje imunitní systém klíčovou roli. Směrem k Tokiu půjde o vše, co se týká covidu – od testování, karantén až po vakcinaci. To je klíčové,“ uvedl Libor Vítek.

„Ale věci, které prosazuji a které se týkají také olympijských her, mají dlouhodobý dopad. Když řekneme, že dneska začneme používat omega-3 mastné kyseliny a určitý typ probiotika, do půl roku to nepoznáme. Jde nám o to, aby sportovci měli co nejméně ztracených tréninkových dní. Každý trenér ví, že výkon se posouvá zejména tím, když jsou jeho svěřenci schopni absolvovat tréninky v maximálně možné kvalitě.“

líbil se ti článek?