Slavné výročí: 120 let od první české olympijské „medaile“

Atletika
Atletika
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

První účast českých atletů na olympijských hrách, a hned z toho bylo medailové umístění. Jenže místo cenného kovu si v roce 1900 diskař František Janda Suk přivezl z Paříže laciný kalendář, za který se styděl. Stydět se nemusel. Vždyť světu předvedl revoluční novinku a ještě byl druhý na olympiádě.

Kalendář ukazoval datum neděle 15. července 1900. V Bouloňském lesíku, na západním okraji Paříže, se konal závod v hodu diskem na druhé novodobé olympiádě. Finálového klání se zúčastnilo osmnáct atletů včetně Čecha Františka Jandy, který soupeře zaskočil revoluční novinkou. Jako první člověk v moderních dějinách při hodu diskem použil otočku a tím poznamenal vývoj techniky této sportovní disciplíny.

Konkurenti se snažili jeho styl přímo v dějišti Her napodobovat. Janda nakonec i díky novátorské otočce skončil výkonem 35,14 metru druhý za Maďarem Rudolfem Bauerem. Stal se tak prvním českým olympionikem, který se umístil na stupních vítězů. Stříbrnou medaili tehdy od pořadatelů v Paříži ale nedostal. Cenný kov byl určený pouze vítězům. Janda se musel spokojit s dřevěným stolním kalendářem.

„Nic nebylo tak ubohé, jako udělování olympijských cen po závodech. František Janda byl poctěn tím, že dostal laciný jarmarečný artikl, dřevěný kalendářík na psací stůl, se kterým se nikdy nechlubil,“ vzpomínal první předseda ČOV Jiří Stanislav Guth-Jarkovský, jemuž se nelíbilo, že Hry proběhly v rámci Světové výstavy. Olympijské hry tak byly jen jednou z mnoha atrakcí a v Paříži se o sportovním svátku mluvilo jako o jarmarku a ne jako o olympiádě.

Z historického hlediska to ale v přepočtu na české sportovce byla velice úspěšná akce. Do francouzské metropole v barvách ČOV odcestovalo pět reprezentantů. Atleti František Suk,  Karel Nedvěd, Ondřej Pukl, gymnasta František Erben a cyklista František Hirsch, který ale pro nemoc nestartoval. Jako soukromá osoba odjela na olympiádu ještě tenistka Hedwiga Rosenbaumová. V Paříži dvakrát skončila na bronzové příčce ve dvouhře a smíšené čtyřhře.

František Janda Suk aktivně závodil až do devětačtyřiceti let. Čechy reprezentoval ještě na Hrách ve Stockholmu v roce 1912, kde neprošel kvalifikací v hodu diskem a ani v hodu kladivem. V roce 1924 byl vlajkonošem československé výpravy na OH v Paříži, ale ani tam nepronikl do finálových bojů.

Rodák z Postřižína navždy zůstane v historii zapsán jako vynálezce otočky a první český olympijský medailista. A kde skončil stolní kalendářík, tedy první česká olympijská trofej? Začátkem 50. let Janda Suk věnoval „jarmarečný artikl“ svému životopisci, jímž byl novinář a pozdější předseda ČOV Emanuel Bosák. Po smrti Bosáka dřevěný kalendář zdědil Český olympijský výbor. „Dřevěná trofej“ dodnes visí v sídle ČOV, kde připomíná první velký úspěch českých sportovců.

líbil se ti článek?