Sport mi dal životní balanc, říká zpěvák Cristovao. Chce si vyzkoušet i zápas v kleci

Lifestyle
Lifestyle
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Vyhovuje mu zcela odlišný režim. Obvykle usíná kolem čtvrté ráno a probouzí se v jedenáct. Do nahrávacího studia přijede klidně v půlnoci, aby se mohl přes den prát na žíněnce. 29letý Ben Cristovao je na vrcholové úrovni zpěvákem i sportovcem. A říká: „Do ničeho se zbytečně netlačím. Dělám věci tak, jak je cítím.“

Závodně hrál tenis, věnoval se i ping pongu, squashi a ve snowboardingu dokonce před dvanácti lety získal titul v Českém poháru. V současnosti provozuje bojové umění jiu jitsu: v září v něm na mistrovství Asie vybojoval bronz, o dva měsíce později bral zlato na mezinárodním turnaji v Madridu.

„Vždycky jsem byl na sporty, je to už nedílná součást mého života. Člověka to hrozně moc věcí naučí, nejsou to jen rutinní tréninky a dřina,“ vysvětluje Cristovao, jenž má v Praze i vlastní posilovnu.

Kromě toho objíždí koncerty nejen po České republice, nahrává nové skladby, cestuje. Program mívá našlapaný od pondělí do neděle.

Kde berete tolik energie?
Asi v jídle. Řekněme, že je to dost důležitá část mé osoby. Naučil jsem jíst zdravě a dostatečně energicky, abych tělo neunavil. Snažím se i dobře a dlouho spát, i když to ne vždycky vyjde a kolikrát dospávám deficit v autě. Především mě ale všechny mé aktivity baví.

Cítíte se víc jako zpěvák, nebo sportovec?
Těžko říct. Nemám rozdělené priority, snažím se nedělat nic nuceně. Když je potřeba zabrat ve sportu, tak hudba jde na chvilku stranou. Stejně to funguje i naopak. Hudební život je hodně nevyzpytatelný, občas až šílený. Sport, respektive brazilské jiu jitsu, mi do něj dává určitá pravidla.

Nikdy toho nemáte plné zuby?
Já se především nerad vzdávám věcí, které mě nějakým způsobem naplňují. A možná chci i ukázat, že se dá věnovat obojímu.

Podle příspěvků na vašich sociálních sítích to přitom vypadá, že u vás jasně vede sport.
V hudbě nemáte lidem tolik co nabídnout. U mě tvoří hudba asi jen deset nebo dvacet procent z týdne, zbytek se věnuji jiným aktivitám, které chci svým fanouškům předat. Nechci pořád dokola postovat ty samé songy, to je o ničem. Radši jim ukážu, jak si jdu zacvičit. Těší mě, když na to mám pozitivní ohlasy.

A rád také propojujete obě činnosti dohromady? Třeba jako v klipu písně „Těžký váhy.“
Moje hudba je jednoduše o tom, co mě baví. V jiném klipu zase ukazuji, jak je suprové cestovat. Dá se říct, že je to ovlivněné tím, čemu se zrovna věnuji. Když jsem měl období posilování a pomalu jsem nemyslel na nic jiného, tak nevidím důvod, proč bych k tomu nemohl udělat písničku.

Pomáhá vám sport v hudbě?
Určitým způsobem ano. Dělám sport, při němž hodně využívám svaly kolem břicha, což mi hodně pomohlo při zpevnění hlasu. Jiu jitsu mě také, řekněme, dost vyklidnilo a ukázalo jakýsi životní balanc. Cvičí ho totiž mistři, kteří se snaží předat to, jak důležitá je psychika a rovnováha.

Proč jste se rozhodl věnovat zrovna bojovému umění?
Je to neuvěřitelně všestranný sport. Musíte být stabilní, mít techniku, chytrost a zároveň sílu. Jsem velký fanoušek MMA, mám sen se jednou zúčastnit zápasu. Je to naprosto ultimátní věc, obrovský adrenalin… Nechci to uspěchat, priorita je dobře se připravit.

Prý jste si dokonce domů pořídil tatami a trénovacího panáka.
Jojo (smích). Jmenuje se Adolf! To víte, obvykle přijdu domů z tréninku, mám hlavu plnou technik a nových chvatů, tak si je hned na Adolfovi vyzkouším. Chci si je zopakovat a osvěžit, abych si je více osvojil. Docela mi to pomáhá.

Napadá mě, nebyla by pro vás výzva poměřit síly s olympijským vítězem Lukášem Krpálkem?
Lákalo by mě to, výzva to je. Ale je potřeba říct, že oba děláme trochu jiné sporty. On navíc váží přes sto kilo, já mám k osmdesáti. Lukáš má atletickou průpravu, je to olympionik a borec, před kterým smekám. Taky je skvělý na zemi, to obdivuji. V hodně věcech každopádně naše sporty provázané jsou. Já bych od něj určitě dostal, ale myslím, že zápasník s hnědým páskem jiu jitsu by ho zvládnul.

Najdete si čas sledovat sport i pasivně televizi?
Určitě. Dneska je doba tak technologicky vyspělá, že je skoro umění, abych se všem olympiádám a mistrovstvím světa vyhnul. Krpálkův zápas o zlato jsem sledoval, stejně jako další sporty teď v Riu.

Foto: Instagram Ben Cristovao

líbil se ti článek?