Roman Kumpošt byl znovu zvolen viceprezidentem Mezinárodní lyžařské federace

Zahraniční vztahy
Zahraniční vztahy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Místopředseda Českého olympijského výboru pro zahraniční vztahy Roman Kumpošt se bude i nadále podílet na směřování Mezinárodní lyžařské federace FIS. Na jejím kongresu byl někdejší reprezentant v severské kombinaci znovu zvolen do předsednictva, v němž pracuje posledních jedenáct let. Následně byl také zvolen jejím viceprezidentem.

Aktuálně vede pracovní skupinu, jejímž úkolem je zajištění co možná nejefektivnějšího zavedení zákazu používání fluorovaných vosků do všech lyžařských a snowboardových disciplín, a pracovní skupinu pro koordinaci aktivit klasických disciplín FIS.

Předseda Dozorčí rady Svazu lyžařů ČR, který působí v Mezinárodní lyžařské federaci od roku 1989, vedl on-line volební kongres, na němž byl novým prezidentem FIS zvolen Johan Eliasch. Ten bude navazovat na práci Švýcara Gian-Franka Kaspera, který světové lyžování a snowboarding vedl 23 let. Právě Kaspera při řízení kongresu i předcházejících jednání Kumpošt zastupoval.

Lyžařské a snowboardingové disciplíny v současnosti tvoří největší část programu zimních olympijských her.

„Byla to pro mě velká čest a zkušenost. Vnímal jsem to i jako povinnost vůči Gian-Frankovi za všechno, co pro světové lyžování udělal. Lyžařské a snowboardingové disciplíny v současnosti tvoří největší část programu zimních olympijských her,“ uvedl Roman Kumpošt. „S Johanem Eliaschem přichází nová éra a všichni očekáváme, jaké budou jeho první kroky.“

Prezident i členové předsednictva FIS mají roční mandát, další volba se uskuteční v závěru jara 2022. Na svém prvním zasedání v červnu 2021, které proběhlo on-line, pak vedení FIS volilo i členy vedení a pracovních skupin. Roman Kumpošt se tak znovu stal viceprezidentem FIS.

jméno příjmení
Roman Kumpošt
narozen
12. 12. 1962,
pozice / funkce
Místopředseda ČOV (zahraniční vztahy)
sociální sítě
popis / podrobnosti

V 80. a 90. letech reprezentoval v severské kombinaci. Od roku 1987 je funkcionářem Svazu lyžařů ČR, v letech 2002–2004 byl jeho prezidentem. Od roku 1989 působí ve vedení Mezinárodní lyžařské federace a od roku 2010 je členem jejího předsednictva.


Podílí se na pořádání vrcholných sportovních akcí. V letech 2004–2007 vedl organizační tým mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci, byl prezidentem organizačního výboru Evropského olympijského festivalu mládeže v Liberci v roce 2011 a juniorského mistrovství světa v klasickém lyžování o dva roky později. Od roku 2011 působí ve Výkonném výboru ČOV.


V současnosti je také členem komunikační komise Mezinárodního olympijského výboru a působí ve správní radě EOC EU Office. Roku 1986 zakončil studia na Strojní fakultě Technické univerzity v Liberci a následně zde působil jako odborný asistent. Je ředitelem inženýrské společnosti STEINEL Technik a vlastníkem společností Terzet a SMS Design.

líbil se ti článek?