Rodina Kocmánků žije biatlonem. Dominika bojuje na ODM, brácha na evropské mládežnické olympiádě

ODM 2023
ODM 2023
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Tři sourozenci, tři talentovaní biatlonisté. Nejstarší Vladimír aktuálně reprezentuje Českou republiku na zimním evropském olympijském festivalu mládeže, zbylí dva jsou mistry republiky 2022 ve svých kategoriích. Rodina Kocmánkových z Vysočiny má na tento sport jednoznačně vlohy, což se na letošní Olympiádě dětí a mládeže v Královéhradeckém kraji snaží potvrdit patnáctiletá Dominika. Poslední šanci na medaili bude mít ve čtvrteční štafetě.

„Hromadný start mám nejradši, věřím v medaili,“ zmínila se před úterním závodem ve Vrchlabí biatlonistka Dominika Kocmánková. Na mistrovství České republiky do 15 let 2022 získala zlatou medaili v obou disciplínách, po triumfech ve sprintu a závodě s hromadným startem brala ještě bronz z dívčí štafety. Na ODM tak cestovala jako jedna z favoritek, v masáku však kvůli pěti chybám na střelnici skončila až sedmá. „Letos jí to bohužel příliš nestřílí,“ okomentovala závod jedna z Dominičiných trenérek Veronika Černá.

Naopak běžecky se Dominika řadila k nejlepším závodnicím. Na úvodní střelnici doběhla z prvního místa, ne nadarmo je jejím biatlonovým vzorem Johannes Thingnes Bø. „Můj ještě větší oblíbenec je ale běžec na lyžích Johannes Høsflot Klæbo, dokonce mám staršího sourozence uloženého v kontaktech jako brácha Klæbo.“ A obdiv nejsilnější stránky norských závodníků se odráží i v práci Dominiky. Její běžecké kvality vystihuje fakt, že zatímco ona na sedmém místě chybovala na střelnici pětkrát, všech šest běžkyň před ní minulo maximálně dva terče.

Domču znám už dlouho, její předností je rychlost na trati. Občas jsem si ji i s jejím starším bráchou Vláďou bral na prázdniny a celý den jsme trénovali. Oba neuvěřitelně makají.

Pro Dominiku letošní zkušenosti s olympiádou nejsou úplnou novinkou. Účastnila se již letních her 2019 v Libereckém kraji a získala na nich dvě medaile v letním biatlonu - zlato ze sprintu a stříbro v dívčí štafetě. V zisk první medaile ze zimního šampionátu věří její hlavní trenér Martin Kalous. „Domču znám už dlouho, její předností je rychlost na trati. Občas jsem si ji i s jejím starším bráchou Vláďou bral na prázdniny a celý den jsme trénovali. Oba neuvěřitelně makají, někdy až moc. Ale rozhodně chtějí uspět a dělají pro to maximum.“

I Vladimír, nejstarší ze sourozenců Kocmánkových, se zúčastnil zimní i letní edice ODM. Na běžkách a s puškou za hlavou sbíral medaile v Pardubickém kraji (2018) a dva roky poté i v Karlových Varech a okolí. Při své premiéře na hrách získal bronz ze závodu s hromadným startem, roku 2020 byl též třetí, tentokrát ve sprintu na 4 kilometry volně. Cenný kov si Vladimír odvezl i z olympiády 2019, masák v rámci letního biatlonu dokončil na 2. místě.

Byl to právě Vladimír, kdo celou rodinu Kocmánkových do kouzla biatlonu zasvětil. První ho následovala Dominika. „Brácha jezdil a mně se to líbilo, tak jsem začala taky závodit.“ Sedmnáctiletý biatlonista je pro oba sourozence správným vzorem. Obléká dres dorostenecké reprezentace České republiky a aktuálně se účastní EYOF (European Youth Olympic Festival). V úterním závodě dojel na 14. místě a fanouškům Českého olympijského týmu poskytl krátký rozhovor. Na stejné otázky odpovídala i sestra Dominika.

Do Královéhradeckého kraje přijel Dominiku podpořit i mladší bratr Tomáš (12). Během úterního závodu běhal podél trati s hůlkou v ruce a po boku trenéra Kalouse hnal vpřed sestru i zbylé závodníky Vysočiny. „Chci být reprezentant nebo trenér,“ s úsměvem popisuje své plány do budoucna. V obojím má určitý talent, na loňském mistrovství republiky žactva získal zlato a stříbro v individuálních disciplínách, ve štafetě uzavřel sbírku placek bronzem. 

Autor: Eduard Nosek

líbil se ti článek?