Pro olympijské hry v Tokiu vznikají čtyři hlavní scénáře

Tokio 2020
Tokio 2020
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Čtyři hlavní varianty scénářů, podle nichž se budou odvíjet konkrétní opatření, chystají organizátoři pro olympijské hry v Tokiu. Ty se kvůli pandemii nemoci COVID-19 přesunuly z letošního léta o rok do července a srpna 2021. „Je připravený plán, jak příští rok v létě zorganizovat olympijské hry. Mezinárodní olympijský výbor i Japonci opakovaně potvrzují, že hry stoprocentně budou. Jsme v jiné situaci než na jaře a říkáme to s plným vědomím i díky tomu, že se podařilo uspořádat akce jako například Tour de France. Chtěli bychom sportovcům a trenérům dodat optimismus, že i za ztížených podmínek a při dodržování všech opatření mají proč se připravovat,“ uvedl Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru a člen MOV.

Společně se sportovním ředitelem ČOV a šéfem olympijských misí Martinem Doktorem představili aktuální stav příprav a možný vývoj různých opatření při webináři pro zástupce sportovních svazů na programu letních i zimních olympijských her. „Principy, které se připravují pro Tokio, se jistě uplatní i na zimních hrách v Pekingu 2022. Změnil se celý svět, změny uvidíme i na hrách. Některé věci se zjednoduší, k bezpečnostním opatřením přibydou hygienická,“ uvedl Martin Doktor.

„Řeší se čtyři varianty od nejlepší, tedy že je virus pod kontrolou, až po nejhorší. V tuto chvíli se nejvíc pracuje s variantou číslo dva, tedy učíme se žít s covidem."

Sportovci dostanou k dispozici rychlotesty
Organizátoři olympijských her v uplynulých dnech zkoušeli různá opatření pro vstup diváků, v plánu mají od 30. října také třídenní test na baseballovém stadionu v Jokohamě, a to možná až s plnou kapacitou diváků. „Řeší se čtyři varianty od nejlepší, tedy že je virus pod kontrolou, až po nejhorší. V tuto chvíli se nejvíc pracuje s variantou číslo dva, tedy učíme se žít s covidem. Připravují se opatření postavená na šesti pilířích, mezi nimiž jsou cestování, dodržování rozestupů nebo důkladné testování a trasování. Pro každou variantu vznikne detailní manuál,“ vysvětlil Jiří Kejval.

jméno příjmení
Jiří Kejval
narozen
30. 11. 1967,
pozice / funkce
Předseda ČOV
sociální sítě
popis / podrobnosti

Reprezentoval ve veslování a dodnes pravidelně sportuje. Osm let působil ve funkci člena Výkonného výboru ČOV, od roku 2009 byl místopředsedou pro ekonomiku a marketing. V roce 2012 pak navázal na Milana Jiráska v pozici předsedy ČOV.


V únoru 2018 ho na zasedání při zimních hrách v Pchjongčchangu zvolili členem Mezinárodního olympijského výboru. Je předsedou marketingové komise MOV i představenstva společnosti IOC Television and Marketing Services a členem lékařské komise Asociace národních olympijských výborů, přičemž ANOV zastupuje také ve vedení Světové antidopingové agentury WADA.


Jiří Kejval je také autorem myšlenky Olympijských festivalů (dříve parků), které od roku 2014 v době olympijských her zpřístupňují a propagují sport mezi širokou veřejností a dětmi. Projekt převzal Mezinárodní olympijský výbor a postupně ho šíří do dalších zemí.


Daří se mu i oblasti podnikání. Se spolužákem založil v roce 1991 společnost TECHO, která se později stala součástí oceňované nizozemské společnosti Royal Ahrend. Nyní se Jiří Kejval zabývá zejména výstavbou resortů na východním pobřeží Kanady. Všechny sportovní funkce vykonává bezplatně. Stejný dobrovolnický princip prosadil u všech volených členů vedení ČOV.


Rád propojuje sport a umění. Spoluzaložil veřejně prospěšnou společnost Prostor pro podporu české architektury, interiéru a designu, angažoval se v American Fund for Czech and Slovak Leadership Studies na podporu talentovaných studentů, dlouhodobě podporuje Centrum současného umění DOX či Českou filharmonii. Inicioval také založení České olympijské nadace.

Pravidelné testování bude jedním ze základů úspěšného průběhu olympijských her. „I proto jsme rádi, že se nám díky šéflékaři Českého olympijského týmu Jiřímu Neumannovi podařilo zajistit pro sportovce první várku rychlotestů, které budou mít prostřednictvím svých svazových či resortních lékařů k dispozici již v nejbližších dnech,“ řekl Martin Doktor.

Antigenní testy slouží k rychlé diagnostice. „Jsou vhodné pro řešení akutních situací v případě obtíží, jako jsou bolest svalů a kloubů, kašel, zvýšená teplota a jiné známé příznaky nemoci COVID-19. Výsledek je znám do 15 minut. V případě pozitivního nálezu je zapotřebí zachovávat karanténní režim a provést standardní test PCR,“ vysvětluje Jiří Neumann. „Očekáváme, že podobné testy se budou používat i na olympijských hrách.“

Výpravě pomohou i čističky vzduchu
Organizátoři dokázali zajistit všechna sportoviště plánovaná pro letošní termín, stejně jako zázemí pro novináře i olympijskou vesnici. V rámci snižování nákladů, které posunem narostly, se omezí některé aktivity. „Zrušené je například tradiční přivítání každého týmu v olympijské vesnici, ale to není nic zásadního. Čekáme, jaká budou například pravidla pro vstup členů doprovodu, kteří budou bydlet mimo ni, a další opatření. Zároveň připravujeme i specifické vybavení. Společné prostory chceme vybavit speciálními čističkami vzduchu, řešíme například také antivirovou úpravu povrchů,“ dodal šéf výpravy Martin Doktor.

Český tým má zatím 41 vybojovaných kvót, kvalifikace budou pokračovat ještě ve většině sportů, poslední změny budou jasné 5. července 2021, kdy je termín odevzdání přihlášky. Slavnostní zahájení her proběhne 23. července 2021.

„Posunutí olympijských her o rok je bezprecedentní jak po stránce organizační, kdy do sebe musí znovu zapadnout tisíce a tisíce jednotlivých dílků, tak komunikační. Jednotlivé scénáře by měly být známé v nadcházejících týdnech. Stanou se předlohou i pro další olympijské hry a na nás je tyto informace pečlivě předávat našim sportovním svazům,“ řekl Roman Kumpošt, místopředseda ČOV pro zahraniční vztahy a člen komunikační komise MOV.

Předseda ČOV Jiří Kejval dodal: „Věřím, že olympijské hry v Tokiu budou dělící čárou mezi nynější těžkou dobou a lepšími časy a ukážou, jak se dají sportovní akce organizovat i do budoucna.“

líbil se ti článek?