Přindišova zkušenost s extrémním mistrovstvím: nejtěžší trať, adranalin a cesta na ambulanci

Lifestyle
Lifestyle
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Na svoji facebookovou stránku umístil fotky, na kterých mu z ucha crčí krev, a přidal hashtag: This is a part of the game. Dvojnásobný mistr Evropy ve vodním slalomu Vít Přindiš se v Rakousku zúčastnil mistrovství světa v extrémním kajakingu a hned po prvním tréninku skončil v nemocnici. Jinak ale říká: „Velká zkušenost, pořádná dávka adrenalinu občas neuškodí.“

I přes zdravodní patálie nakonec obsadil 17. místo, první nepostupové do velkého finále. Byl jsem tu poprvé, o to větší motivaci mám příští rok.

Šampionát na rakouské řece Ötz s názvem Adidas Sickline Extreme se konal už podeváté a přilákal 175 kajakářů z 29 zemí světa, mezi nimiž nechyběl třeba olympijský vítěz z Pekingu Alex Grimm nebo bronzový z her v Londýně Hanne Aigner.

Trať má obtížnost s úrovní pět, v určitých částech dokonce ještě o stupeň vyšší. Závodníci začínají sešupem z šestimetrové skály a na rozdivočelé vodě kličkují mezi kameny. Žádné branky, jede se jen na čas.

Člověk z toho má velký respekt. Sjede to jen někdo, kdo na vodě hodně umí. Mě osobně to lákalo už dlouhodobě, ale vždycky to kolidovalo s jinými akcemi, vypráví Přindiš.

Organizátory letos trápil nedostatek vody, na což 27letý Čech hned doplatil. Je hrozně tenká stopa. Když se dostanete mimo ní, tak je průser.

Přindiš narazil lodí do kamene, převrátil se a o další kámen si sedřel ucho. Přilba nepomohla, uši totiž přímo nechrání.

Jeli jsme hned do nemocnice. Pak jsem skončil i na testech na zvuk. Doktořit zkoumali, jestli jsem si nepřivodil něco vážnějšího. Naštěstí to dobře dopadlo.

Závodu se včetně něj zúčastnilo jedenáct Čechů, několikrát na něm piloval schopnosti i držitel stříbra z olympiády Vavřinec Hradilek.

Přindiš o zkušenosti říká: Nikdy jsem nic tak těžkýho nejel. Myslíš jen na to, abys neudělal chybu a pořád kontroluješ loď. Je to adrenalin a zajímavé zpestření po klasickém závodění.

A strach? Spíš respekt, ale to mám vždycky. Nejsem úplně typ člověka, co by vyhledával extrémní zážitky týden co týden, vykládá. I když jednou za čas to neuškodí a nemusí to být ani na vodě. Rád bych si třeba skočil s padákem z letadla, to mě láká.

Vítek během olympiády moderoval videa z Olympijského parku Rio-Lipno. Mrkněte.

líbil se ti článek?