Poprvé ve dvou! Českou vlajku ponesou tenistka Kvitová a basketbalista Satoranský

Tokio 2020
Tokio 2020
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Dvojnásobná vítězka tenisového Wimbledonu a bronzová olympijská medailistka Petra Kvitová a kapitán basketbalového týmu Tomáš Satoranský budou českými vlajkonoši na zahájení Her XXXII. olympiády v Tokiu. „Je to samozřejmě úžasný pocit. Pro mě je mimořádná věc, že jsme se kvalifikovali na olympiádu a můžeme být součástí naší delegace. A je to pro mě ohromná pocta dostat důvěru od ostatních sportovců. Myslím, že si tenhle moment nádherně užiju. Asi budu nervóznější než před jakýmkoli zápasem,“ řekl rozehrávač Chicago Bulls.

Při slavnostním zahájení v Tokiu poprvé ponesou vlajku všech zemí vždy žena a muž. „O téhle novince jsem se dozvěděla před pár dny. Přijde mi to jako dobrý nápad,“ řekla Petra Kvitová.

Potkali jsme se ve výtahu, takže myslím, že to zvládneme. Bude trošku vyšší, ale co nadělám.

Tomáš Satoranský dodal: „Nový systém se mi moc líbí. Je to důstojné pro olympijské hry. A je to ještě prestižnější díky tomu, že můžu jít vedle tak skvělé sportovkyně a velkého jména, jako je Petra Kvitová. Asi to ocením ještě víc.“

Kvitová sice basketbal sleduje, nicméně se Satoranským se zná jen od vidění. „Potkali jsme se ve výtahu, takže myslím, že to zvládneme. Bude trošku vyšší, ale co nadělám,“ říkala tenistka se smíchem.

Basketbalového kapitána zvolili jako vlajkonoše ve svém hlasování sportovci z pěti kandidátů, kteří se chystali na zahájení a projevili zájem nést vlajku. Mezi dámami byly původně dvě možné vlajkonošky – gymnastka Aneta Holasová a lukostřelkyně Marie Horáčková. Jenže vzhledem k opatřením panujícím kvůli pozitivním výsledkům testů v týmu na slavnostní zahájení bohužel nemohou.

Týmový duch

„Oslovili jsme tedy tenistky, které projevily týmového ducha a neváhaly se zapojit. Jejich velký zájem nás moc potěšil. Nakonec jsme vybrali Petru Kvitovou, která je na olympijských hrách již počtvrté, a navíc v Riu získala bronzovou medaili,“ řekl šéf výpravy Martin Doktor.

Kvůli ceremoniálu Kvitová požádala, aby mohla první zápas olympijského turnaje hrát až v neděli. „Na zahájení jsem byla v Pekingu hned na mých prvních olympijských hrách. V Londýně se mi to nepodařilo, protože to bylo strašně daleko z Wimbledonu, a v Riu to nešlo, jelikož jsem hrála. Teď to bude jiné, protože zahájení proběhne bez diváků, ale i tak se těším.“

Nástupová kolekce zdobená modrotiskem, který propojuje Česko i Japonsko, se jí líbí. „Při fasování mi sedla, takže jsem ráda, že ji vyvětrám,“ řekla Kvitová. „Nést vlajku je pro mě samozřejmě čest. Jsou to mé čtvrté olympijské hry, možná i poslední, takže jsem ráda za to, že je takhle můžu zahájit. Doufám, že i se vším všudy, co se děje, bude olympiáda úspěšná.“

líbil se ti článek?