Pobyt v olympijské vesnici se v Tokiu zkrátí

Tokio 2020
Tokio 2020
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Mezinárodní olympijský výbor zveřejnil první konkrétní zásady týkající se setrvání sportovců a členů doprovodu v olympijských vesnicích na hrách v Tokiu. Součástí opatření ke snížení rizika šíření nemoci COVID-19 jsou doporučení k co největšímu zkrácení pobytu.

„Vyplývá z nich, že sportovci by do vesnice měli přicestovat až pět dní před začátkem své soutěže s tím, že v některých případech lze řešit výjimky o den nebo dva navíc – například u sportů, kde je dána minimální délka tréninku přímo na sportovišti. A naopak budou muset ve většině případů odjet do 48 hodin od konce jejich soutěží,“ řekl Martin Doktor, sportovní ředitel Českého olympijského výboru a šéf výpravy.

Organizátoři doporučují – pokud je to možné – aklimatizaci na tréninkových kempech přímo v Japonsku. „Pro atlety, plavce a rychlostní kanoisty je máme dojednané v Kóči a řešíme s organizátory nastavení pravidel dle aktuální situace. Judisté by měli mít kemp v Beppu. V dalších sportech pak bude záležet na tom, jestli bude z ubytování mimo vesnici umožněn vstup na olympijská sportoviště. U řešení pobytu všech sportovců a členů doprovodu, u nichž jsme plánovali ubytování mimo vesnici, čekáme právě na tato pravidla. I na tom totiž bude záviset celá logistika,“ dodal Doktor.

Sportovci, kteří budou bydlet v satelitních vesnicích, by se neměli následně přesouvat do olympijské vesnice v Tokiu, pokud to nebude nutné kvůli dopravě nebo účasti na slavnostním ceremoniálu.

„Všechny tyto informace jsou velmi čerstvé. Samozřejmě se budeme snažit vše dojednat a připravit s drobnými výjimkami tak, abychom co nejvíc vyhověli potřebám jednotlivých týmů. Pokud ale chceme, aby olympijské hry proběhly i za současné situace co nejlépe, je třeba respektovat nastavené podmínky, které budou pro všechny stejné,“ dodal Doktor.

Další podrobnosti o plánovaných opatřeních by měly být zveřejněny v lednu.

líbil se ti článek?