Padesátá první účast na Jizerské byla z hecu. Vlát na chvostu už nechci, říká legendární Míka

Podcast
Podcast
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Na startu Jizerské padesátky stál jednapadesátkrát! Českého legendárního závodu v běhu na lyžích se poprvé účastnil hned při jeho prvním ročníku v roce 1968 a poslední ročník absolvoval před 4 roky v neuvěřitelných 77 letech. Ve 109. dílu podcastu Přes Příkop byl hostem nadšený běžkař, vodák a především legenda Jizerské padesátky, Ladislav Míka.

Jak probíhal první ročník závodu před více než 50 lety? Neslo to už tehdy dnešní název? Změnila se v průběhu let trasa a jak se tenkrát připravovala?

Samotný závod nese přídomek na poctu zesnulých horolezců z výpravy z Peru v roce 1970. Znal zesnulé horolezce a ovlivnila tato událost samotný závod? Jak to v sedmdesátkách vypadalo v Bedřichově a byla Jizerská padesátka takhle velká už od začátku? Zůstává dodneška kolem závodu nějaká komunita? Neleze mu masovost závodu na nervy? Pamatuje si nějakou mimořádku?

Katka Neumannová pomáhá pohybem <3

Kateřina Neumannová letos slaví padesátiny a symbolicky pojede ČEZ Jizerská 50. Jen tak pro radost. 🧡 To je ten nejlepší důvod, stejně jako pomoc druhým, a to vám s EPPkou zaručíme. 🥰

Zveřejnil(a) EPP - Pomáhej Pohybem Nadace ČEZ dne Pátek 27. ledna 2023

Jak se vůbec Ladislav dostal do hor? Je v rodině jediný sportovní šílenec? Proč se počet jeho startů zastavil na 51 a byla nějaká účast v ohrožení? Jaké bylo jeho průměrné umístění? Kolik musel najezdit v zimě kilometrů a jak trénuje během roku? Ozkoušel i nějaké zahraniční závody a jaký by popřípadě doporučil? Jak se dostal domů, když odstoupil v půlce závodu?

líbil se ti článek?