Olympijský podcast: Jak to bude s olympiádou v Tokiu?

Podcast
Podcast
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Patří mezi vysoce postavené sportovní funkcionáře. Místopředseda Českého olympijského výboru Roman Kumpošt byl hostem Olympijského podcastu Radiožurnálu, kde promluvil nejen o současné komplikované situaci spojené se sportovci a pandemií, ale i na téma, jak budou vypadat nadcházející olympijské hry v Tokiu či Pekingu.

Zatím běží vše podle plánu. Mezinárodní olympijský výbor představil čtyři scénáře, podle kterých se mají letos v létě uskutečnit hry v Tokiu. Podle situace se rozhodne, jaký scénář bude pro olympiádu použit.

 

„Už teď je jisté, že sportovci budou v bublině v olympijské vesnici a budou převáženi na sportoviště. Stadiony budou bez diváků,“ uvedl Kumpošt v Olympijském podcastu. Přesto to hlavní poselství zůstane.

"I divadlo můžete hrát na špičkové úrovni, ale bez diváků to časem nebude ono. Stejně to mají i sportovci.“

„Sportovci budou fungovat pohromadě a olympijský duch tak nevymizí,“ upozorňuje místopředseda Českého olympijského výboru, který si přeje, aby tribuny sportovišť nezůstaly prázdné. „Přál bych si, aby situace s pandemií byla do začátku léta pod kontrolou, a mohli se olympijských her zúčastnit diváci. Byl by to velmi pozitivní signál, že se lidstvo se s pandemií vyrovnalo.“

Podle Kumpošta totiž sport diváky potřebuje. „Diváci, emoce a sport patří dohromady a jedno bez druhého nemůže fungovat. I divadlo můžete hrát na špičkové úrovni, ale bez diváků to časem nebude ono. Stejně to mají i sportovci.“

Nová epizoda Olympijského podcastu vychází vždy v úterý. V archivu na webu Radiožurnálu (ZDE), aplikaci mujRozhlas i dalších podcastových aplikacích najdete již odvysíláné díly, v nichž redaktoři Českého rozhlasu zpovídali velké sportovní hvězdy jako hokejistu Jaromíra Jágra, olympijskou vítězku Evu Samkovou nebo fotbalistu Tomáše Součka.

Aplikace mujRozhlas

Olympijský podcast Radiožurnálu

jméno příjmení
Roman Kumpošt
narozen
12. 12. 1962,
pozice / funkce
Místopředseda ČOV (zahraniční vztahy)
sociální sítě
popis / podrobnosti

V 80. a 90. letech reprezentoval v severské kombinaci. Od roku 1987 je funkcionářem Svazu lyžařů ČR, v letech 2002–2004 byl jeho prezidentem. Od roku 1989 působí ve vedení Mezinárodní lyžařské federace a od roku 2010 je členem jejího předsednictva.


Podílí se na pořádání vrcholných sportovních akcí. V letech 2004–2007 vedl organizační tým mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci, byl prezidentem organizačního výboru Evropského olympijského festivalu mládeže v Liberci v roce 2011 a juniorského mistrovství světa v klasickém lyžování o dva roky později. Od roku 2011 působí ve Výkonném výboru ČOV.


V současnosti je také členem komunikační komise Mezinárodního olympijského výboru a působí ve správní radě EOC EU Office. Roku 1986 zakončil studia na Strojní fakultě Technické univerzity v Liberci a následně zde působil jako odborný asistent. Je ředitelem inženýrské společnosti STEINEL Technik a vlastníkem společností Terzet a SMS Design.

líbil se ti článek?