ODM je výjimečná zkušenost, pro děti i rodiče

Olympiáda dětí a mládeže
1 Minuta čtení

Od vzniku před necelými 20 lety nabírá Olympiáda dětí a mládeže víc a víc na významu. Pro mladé sportovce ze všech koutů republiky vyčnívá především nevšedností. Z ODM mají šanci si odnést zážitky, které jim ani mistrovství nenabídne. A neprožívají ji jen mladí reprezentanti. „Vidím to i na rodičích, kteří do toho často děti směřují,“ říká Jan Steinbauer, koordinátor Jihočeského týmu.

„Co pozorujeme u nás, tak je o ODM velký zájem a boj se na olympiádu dostat. Někdy to dětem dávají rodiče jako překvapení. Třeba letos k nám jedna maminka přivedla dceru na zkoušku oblečení a holčina se štěstím rozbrečela,“ popisuje Eva Lachoutová, další vedoucí Jihočechů.

„Projekt je mimořádný zejména tím, že simuluje ‘velkou olympiádu’. Mohou vidět, jak významný olympionik oficiálně zapálí oheň, hymna hraje na jejich poctu a reprezentují celý kraj, na rozdíl od jiných soutěží, kde závodí jednotlivě nebo za klub. Také dostanou týmové oblečení. Mají zde čas navázat nová přátelství napříč sporty i napříč republikou,“ vyjmenovává výhody akce Radana Kubešová, která už podruhé zastává funkci projektové manažerky.

6 MÝTŮ o hokejistech s Petrem Mrázkem🏒😳
(4:10)
líbil se ti článek?