ODM 2019 odstartuje už za 13 dní! Fanděte olympijským nadějím v kraji i na ČT sport

ODM 2019
ODM 2019
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Po devíti letech se vrací do Libereckého kraje Olympiáda dětí a mládeže, která se bude konat od 23. do 28. června 2019. Letních her se zúčastní více než 4 000 sportovců a trenérů z celé České republiky, kteří budou soutěžit v osmnácti sportech a jedné umělecké disciplíně na 24 sportovištích. Celkem se rozdělí 1 163 medailí.

Mladí sportovci ve věku 12–16 let zažijí na vlastní kůži atmosféru vrcholné sportovní akce se vším všudy. V klasickém olympijském duchu bude již slavnostní zahájení, které se uskuteční v neděli 23. 6. v Home Credit Aréně. Chybět nebude nástup jednotlivých výprav ani planoucí olympijská pochodeň. O medaile se pak bude čtyři dny bojovat v Liberci, Jablonci nad Nisou a Bedřichově. Kdo nebude moci dorazit fandit přímo na sportoviště, může sledovat olympijská klání na ČT sport živě, a to až osm hodin každý den.

Česká televize připravila nejrozsáhlejší projekt v historii Olympiády dětí a mládeže. Kontinuální vysílání poběží v každém ze čtyř olympijských dnů od devíti hodin ráno až do půl sedmé večer. Na obrazovkách ČT sport budeme dynamicky kombinovat živé přenosy vybraných sportů se vstupy z dalších sportovišť. Chybět nebude ani studio se souhrnnými informacemi a zajímavými hosty, kterým provede hlavní redaktor projektu Ondřej Zamazal,“ vysvětluje výkonný ředitel ČT sport Jiří Ponikelský.

Tradiční i nové sporty

O cenné kovy se na letošní ODM bude bojovat nejenom v olympijských sportech jako je cyklistika, atletika, volejbal nebo plavání, zařazena je tradičně i umělecká disciplína, kterou je street art. Svou premiéru si na mládežnické olympiádě odehraje také letní biatlon a sportovní lezení, které je do programu Letních olympijských her zařazeno historicky poprvé na rok 2020 v Tokiu. „Mám vždy radost, když se mezi sporty objeví ten, který jsme na Olympiádě dětí a mládeže ještě neměli. Cílem je přitáhnout ke sportu co nejvíce dětí a ukázat jim i variabilitu pohybových aktivit. Dnešní mladou generaci baví často ty méně tradiční sporty a my jim to musíme nabídnout. Stejným směrem jdou i olympijské hry, “ říká předseda ČOV Jiří Kejval. Mladé talenty přijedou do Libereckého kraje podpořit v bojích o medaile i známí sportovci, mezi nimi například Ilona Burgrová, Andrea Hlaváčková nebo Adam Sebastian Helcelet.

Doprovodný program je nabitý hvězdami!

„Letní mládežnická olympiáda je letošní největší sportovní akcí nejen v našem regionu, ale i v celé republice. Kromě sportovních výkonů mladých nadějí mohou diváci zhlédnout také zajímavý doprovodný program. Připravili jsme koncerty populárních hudebních skupin a umělců. Věřím, že si olympiádu užije každý,“ řekl hejtman Martin Půta.

V pondělí 24. a úterý 25. června se od 14 hodin zaplní náměstí Dr. Edvarda Beneše hudebními skupinami, roztleskávačkami a mnoha dalšími sportovci a umělci. Návštěvníci se můžou těšit na vystoupení skupin Perutě a Poetiky, fotbalový zápas staré gardy FC Slovan Liberec – FK Jablonec, freestyle fotbalovou show, exhibici cheerleadingu či slack line a mnoho dalšího.

Za další zábavou můžete dorazit ve středu 26. června do Jablonce nad Nisou na Poloostrov Tajvan, kde si bude možné během odpoledne vyzkoušet jízdu na paddle boardu, týmovou plavbu v dračí lodi nebo lezeckou stěnu. Vystoupí také Paulie Garand a DJ Kenny.

Po celou dobu konání olympiády je veřejnost zvána také k návštěvě olympijského domu, ve který se promění Sport Park Liberec. Uvnitř si můžou návštěvníci vyzkoušet pohybové aktivity všeho druhu v zóně 211, naučit se fandící pohyby s Kinder nebo se dozvědět více o antidopingu či první pomoci. Veškeré informace jsou k dispozici na webových stránkách olympic.cz/odm.

Vše oficiálně odstartuje v neděli 23. června od 17 hodin v Home Credit Aréně, kde se představí olympijské výpravy ze všech krajů České republiky. Vlajkonošem za Liberecký kraj bude místní sportovkyně a úspěšná biatlonistka Markéta Davidová. Vzhledem k omezené kapacitě míst v aréně je zahajovací ceremoniál určen primárně účastníkům a jejich rodičům.

líbil se ti článek?