Není kolo jako kolo. Víte, z jakých cyklistických závodů máme olympijské medaile?

Sport
Sport
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Známe nového krále české cyklistiky! Dráhař Tomáš Bábek ovládl prestižní anketu za rok 2020, díky triumfu na mistrovství Evropy v závodě na kilometr s pevným startem. Pro letošní hry v Tokiu je jedním z velkých favoritů na medaili. Podívejte se, kdo z jeho předchůdců na olympiádách zazářil.

Víte, že máme z cyklistických závodů na olympijských hrách tři zlaté medailisty? A těch dalších úspěšných českých jezdců je v historii celá řada. Přesvědčte se.

Silniční cyklistika

Na programu novodobých her je už od roku 1896. V současnosti se závodí v časovce a v závodě jednotlivců. Československý olympijský tým zatím první a poslední medaile přivezl o 84 let později z Moskvy. Tehdy vybojovali bronz v časovce družstev Michal Klasa, Vlastibor Konečný, Alipi KostadinovJiří Škoda. Bronz jsme získali i v nedávné době na Evropských hrách. V Baku uspěl v silničním závodě Petr Vakoč a o 4 roky později v Minsku v časovce Jan Bárta.

Dráhová cyklistika

Další z tradičních sportů. I dráhaři jeli poprvé už v Aténách. Dvěma zlatými olympioniky se můžeme pochlubit právě z dráhy. Prvním je Jiří Daler, který kraloval v Tokiu 1964 ve stíhacím závodě. V Montrealu 1976 zase ovládl sprint Anton Tkáč. První medaile dráhaři přivezli už z Melbourne 1956. Ladislav Fouček slavil stříbro v závodě na kilometr s pevným startem a stejný kov získal ještě v tandemovém sprintu s Václavem Machkem.

A aby byla sbírka kompletní, bronz přivezlo z Moskvy 1980 družstvo cyklistů ze stíhacího závodu ve složení Martin Penc, Jiří Pokorný, Igor Sláma, Theodor Černý.

Daří se nám ale i v současnosti. Letošní král cyklistiky Tomáš Bábek je nejen dvojnásobným mistrem Evropy a vicemistrem světa. Na Evropských hrách v Minsku byl zlatý ve své oblíbené disciplíně v závodě na kilometr s pevným startem. Pro hry v Tokiu je v programu – sprint, keirin, bodovací závod, sprint (družstva), stíhačka družstev.

Nasedej a jedéém! 🚴‍♂️ ☢️ Podívej, jak to umí roztočit Tomáš Bábek

Horská kola

Premiéru měla horská kola až v Atlantě 1996. Česko tehdy reprezentovala i úspěšná běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová, která skončila na 18. místě. Nejúspěšnějším českým závodníkem je Jaroslav Kulhavý. V Londýně 2012 triumfoval a o 4 roky později v Riu získal stříbro. V Brazílii byla kousek od medaile i Kateřina Nash. Nakonec dojela do cíle pátá. Na olympijských hrách se v tomto sportu závodí pouze v jedné disciplíně.

Bikros

Poprvé se objevil až na hrách v Pekingu 2008. Princip závodu je jednoduchý a divácky velmi atraktivní. Osm jezdců spolu soutěží na trati plné skoků, úzkých zatáček a překážek. Nejlepším českým umístěním je zatím 9. místo Jany Horákové právě při premiéře v Číně. Bronzovou medaili na Evropských hrách v Baku 2015 vybojovala Aneta Hladíková. Kromě klasického závodu se bude v Tokiu poprvé soutěžit i ve Freestyle BMX.

 
líbil se ti článek?