Místopředseda ČOV Roman Kumpošt bude hodnotit kandidatury pro zimní olympijské hry 2026

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Místopředseda Českého olympijského výboru pro zahraniční vztahy Roman Kumpošt byl jmenován Mezinárodním olympijským výborem členem komise, která bude hodnotit kandidatury měst na pořádání zimních olympijských a paralympijských her v roce 2026. O organizaci her se ucházejí kanadské Calgary, švédský Stockholm a italská města Milán a Cortina d`Ampezzo.

Osmičlenné komisi předsedá člen MOV Octavian Morariu. Roman Kumpošt v ní jako někdejší závodník v severské kombinaci a dlouholetý člen předsednictva Mezinárodní lyžařské federace FIS zastupuje jako odborník na zimní sporty Asociaci Národních olympijských výborů. Místopředseda ČOV se z této pozice již v posledním roce podílel na procesu výběru kandidátských měst pro XXV. zimní olympijské hry jako člen pracovní skupiny MOV.

„Členové komise mají široké zkušenosti pro zhodnocení kandidatur, které zaručí, že projekty kandidátských měst budou analyzovány na základě jejich souladu s dlouhodobými plány místních komunit, a to podle olympijské Agendy 2020,“ uvedl Thomas Bach, předseda MOV.

V rámci upraveného kandidátského procesu postoupili na základě zhodnocení rizik, nákladů, proveditelnosti a odkazu her tři zájemci o jejich pořádání. Calgary, Stockholm a Milán s Cortinou d`Ampezzo mají do 11. ledna 2019 předložit základní dokument o kandidatuře. V březnu a dubnu příštího roku pak členové komise navštíví jednotlivá města a plánovaná sportoviště. Následně zhodnotí jednotlivé kandidatury, z nichž vzejde pořadatel zimních olympijských a paralympijských her v roce 2026. Volba proběhne v září 2019 v Lausanne.

„Mezinárodní olympijský výbor se snaží zjednodušit a snížit náklady na kandidatury jednotlivých měst. To se projevilo již v činnosti pracovní skupiny a v první fázi výběru kandidátských měst, v němž uspěla ta, která staví na již existující infrastruktuře,“ dodal Roman Kumpošt.

líbil se ti článek?