Lukostřelec Drahonínský obhájil stříbro z Londýna a „vyhrál“ ženu. Zlato sluší plavci Petráčkovi

Lifestyle
Lifestyle
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Třpyt zlata i romantika na proslulém Sambodromu. Ke třem bronzům přibyly do české sbírky na paralympijských hrách v Riu de Janeiro další tři medaile včetně té nejcennější. Zlatou medaili vylovil z bazénu v předposlední soutěžní den plavec Arnošt Petráček na trati 50 metrů znak. Ve stejné disciplíně skončila druhá Běla Třebínová. Stříbro má i lukostřelec David Drahonínský.

Drahonínský ve finále nestačil na Brita Johna Walkera, kterému podlehl těsně 139:141. „Tak jsem prohrál, ale stejně jsem vyhrál,“ napsal v žertu na sociální síti. Zahraniční novináři totiž okamžitě vypustili do světa: Walker vyhrál zlato a Drahonínský ženu!

Čtyřiatřicetiletý lukostřelec, upoutaný na vozík po pádu z balkonu v náměsíčnosti, totiž po skončení soutěže na proslulém Sambodromu požádal svou přítelkyni o ruku.

Drahonínský obhájil stříbro z Londýna, ve sbírce má i zlatou medaili z Pekingu.

Petráčkovi dosud cenný kov z paralympijských her unikal, v Pekingu byl na znakařské padesátce čtvrtý a v Londýně pátý. V pátečním finále zvítězil v čase 43,12 sekundy s téměř dvousekundovým náskokem.

„Cesta k tomuhle zlatu pro mne byla velmi náročná. Během přípravy jsem v posledním roce absolvoval několik soustředění - v Itálii, na Kanárských ostrovech nebo závěrečné v Nymburku a to dalo hodně práce," prozradil pětadvacetiletý plavec na webu paralympic.cz.

„Před závodem jsem byl ještě hodně nervózní, ale po rozplavbách jsem už věděl, že na to mám a že bude stačit, když to předvedu ještě jednou,“ povídal. „To se mi povedlo a je z toho zlatá paralympijská medaile navíc v evropském rekordu, čehož si moc vážím.“

Třebínová přidala stříbro k bronzové medaili ze závodu na 50 metrů volný způsob. Čtyřicetiletá vozíčkářka vybojovala na třech paralympiádách již sedm medailí - tři zlata, dvě stříbra a dva bronzy.

líbil se ti článek?