Legendy Hrachovou a Vondřičku i výjimečné trenérky ocenila Komise rovných příležitostí ve sportu ČOV

Rovná příležitost
Rovná příležitost
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Legenda českého stolního tenisu Marie Hrachová, skvělý basketbalový trenér Miroslav Vondřička, trenérka zlatých juniorských reprezentantek v cheerleadingu Nikola Dohnalová a k tomu dvě desítky dam, které ke sportu vedou děti po celý svůj život. Mimořádnost, vytrvalost a dlouhodobou práci těchto osobností ocenila Komise rovných příležitostí ve sportu Českého olympijského výboru při slavnostním předávání Trenérka, cvičitelka roku 2022.

Jejich role je velmi důležitá. „Často jen díky trenérkám a cvičitelkám si děti najdou cestu ke sportu. Jsou to takové diamanty a jsem moc ráda, že je jich mezi námi tolik,“ líčila předsedkyně Komise rovných příležitostí ve sportu ČOV Ilona Burgrová a pokračovala: „Vážím si i všech těch, kteří si našli čas a napsali nám právě jména a příběhy všech trenérek a cvičitelek, které svůj život spojily se sportem.“ Za celoživotní dobrovolnou činnost obdrželo pamětní list celkem 21 žen.

V kategorii Profesionální trenérka/cvičitelka s mimořádnými dlouhodobými úspěchy si převzala ocenění Marie Hrachová. Ta před padesáti lety vzala poprvé do ruky pingpongovou pálku a už ji neodložila. Stolní tenis pro ni znamená životní poslání. Zúčastnila se olympijských her v Soulu i Barceloně a stala se nejúspěšnější českou reprezentantkou posledních čtyř dekád. Po ukončení aktivní kariéry se dala na dráhu trenérky a své zkušenosti předává dalším generacím. „Moc si ocenění vážím, protože se to každému nepoštěstí. Je to zadostiučinění za ty roky, co člověk trénuje a žije sportem,“ popsala.

Titul Objev roku 2022 za mimořádný úspěch získala Nikola Dohnalová, která ve třinácti letech propadla cheerleadingu a v roce 2019 se stala hlavní trenérkou juniorského reprezentačního týmu. V dubnu ho na světovém šampionátu dovedla poprvé v historii České republiky k medaili, a to rovnou té nejcennější.

Komise rovných příležitostí ve sportu je součástí Českého olympijského výboru a jeho předseda Jiří Kejval si uvědomuje důležitost ocenění práce, která je nenápadná. „Český olympijský výbor už po šestnácté ocenil trenérky a cvičitelky. Jejich role je pro společnost nepostradatelná, často jsou ale bohužel nedoceněné. A tak se snažíme každý rok ocenit inspirativní ženy, jejich práce si to zaslouží,“ řekl. „Mám toto slavnostní vyhlášení moc rád, protože je zde vždy skvělá a inspirativní atmosféra,“ dodal.

Jejich role je pro společnost nepostradatelná, často jsou ale bohužel nedoceněné. A tak se snažíme každý rok ocenit inspirativní ženy, jejich práce si to zaslouží.

Vedle trenérek a cvičitelek nezapomíná Komise rovných příležitostí ve sportu ani na muže, kteří se mimořádně zasloužili o rozvoj sportu žen. Může se jednat o trenéra, který vychoval generace sportovkyň, nebo o člověka, jenž prosazuje rovné příležitosti ve sportu, podporuje aktivní činnost žen ve sportu v různých oblastech a na jakékoli úrovni. Tentokrát byl oceněn Miroslav Vondřička, jenž je neodmyslitelně spjat se strakonickým basketbalem i národním týmem. Československé juniorky se pod jeho vedením staly mistryněmi Evropy.

líbil se ti článek?