Kreuziger předal šek dětem z České olympijské nadace. A myslí na OH

Lifestyle
Lifestyle
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Strávil skoro dva týdny na dovolené na Mauriciu, vypnul mozek, kolo schoval a ještě dva týdny na něj nesedne. Roman Kreuziger se po návratu však už těší, až zahájí o víkendu přípravu na sezonu, jejímž vrcholem budou olympijské hry v Tokiu. Čas si našel i na děti z České olympijské nadace, kterým osobně věnoval šek na 100.000 korun jako vstupné do Aquapalace v Praze, který loni obdržel po vítězství v anketě Král cyklistiky.

„Sice máme cyklistickou akademii, ale tam mají děti zabezpečení v Plzni. Tohle využití mi přišlo fajn, protože nadace našla vhodné využití a dostanou to děti, které jinak nemají šanci se do takového aquaparku podívat,“ vysvětlil cyklista. „Sport mi hodně dal a snažím se mu to vracet, plavání je dobré pro rozvoj dětí. Navíc si to užijí i v tobogánech,“ doplnil pátý muž z celkového pořadí Tour de France 2013, který se dětem ochotně i podepsal a vyfotil.

Na exotické dovolené vypadl ze stresu a denní rutiny. „Úplně jsem vypnul, bylo příjemné zmizet. Ještě to odložím o čtrnáct dní, abych byl měsíc bez kola, dopřeju si jiné sporty,“ plánoval po návratu. „Ještě jdu na vážení a přeměření, děsím se, co tam vyskáče. Musím zase trochu nabrat svaly a ztratit nějakej tuk,“ pousmál se.

„Odpočatý jsem, už se těším, o víkendu začnu s rutinou. Rád bych vyměnil zimní kalhoty, které jsou o dvě čísla větší, za letní,“ usmál se Kreuziger a narážel, že po dovolené má nějaké to kilo navíc. „Už mi pohyb začíná chybět,“ přiznal.

Na olympiádě byl už dvakrát – v Pekingu a Londýně. Třetí účast ho velmi láká, protože Japonsko má rád a slyšel, že trať kolem hory Fudži bude náročná. „Hrozně rád bych se tam podíval, prý to bude náročné a hodně selektivní v kopcích,“ povídal. Důležitá bude však jeho pozice v týmu Dimension Data. „Musíme zvolit správnou strategii, aby to fungovalo, abych mohl reprezentovat. V Tokiu bude vlhko a horko, což mi sedí,“ uvedl.

Tokijský silniční závod se však bude konat šest dní po konci Tour de France, kde by měl Kreuziger jet podesáté v kariéře. „Bude to velmi náročné, chci být v lepší kondici než letos. Budeme to řešit na prvním soustřední ve Španělsku, kde to během listopadu budeme dávat dohromady, abychom měli vizi,“ plánoval Kreuziger. Organizátoři Tour de France ve spolupráci s pořadateli olympiády dokonce chystají speciální let přímo z Paříže do Tokia.

Česká olympijská nadace umožňuje sportovat dětem ze sociálně slabších poměrů. Více informací najdete na webu.

líbil se ti článek?