Jeden za všechny, všichni za jednoho! Sesterské trio v akci s olympijským šampionem Kulhavým

Příběh nadace
Příběh nadace
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Se třemi dcerami obývají třípokojový byt v Přešticích. „Teď, v téhle koronavirové době, to nebylo nic moc,“ připouští Radek Burle, otec tří sester, které na jejich sportovní cestě podporuje Česká olympijská nadace. I proto celá rodina uvítala výjezd takřka na druhou stranu republiky. V Čeladné se sestry potkaly s Jaroslavem Kulhavým, londýnským olympijským vítězem na horských kolech v disciplíně cross country.

„Holky si vyjížďku užily. Byli jsme všichni nadšení, že si Česká olympijská nadace vybrala nás. Jeli jsme moc rádi, i když to bylo daleko,“ říká Burle o cestě z Přeštic do Čeladné. V místních kopcích si holky vedly skvěle. „Ta nejmladší ale přiznala, že jí musel Jarda trošku pomoct,“ usmívá se otec.

S Jaroslavem Kulhavým se setkaly už podruhé. „Poprvé to bylo na Pražských schodech,“ vzpomíná Burle.

Olympijské zkušenosti

Nejstarší dcera Kristýna závodí v cyklistice, prostřední Tereza se věnovala triatlonu, nyní ale dala přednost atletice a nejmladší si vybrala basketbal. „Situace s jejich sportováním se nyní zlepšuje, tréninky už probíhají. Terezka už dokonce měla nějaké závody,“ usmívá se Burle. „Kristýna si krátí čas alespoň autoškolou, když škola ještě není.“

Kristýna Burlová skvěle kombinuje dráhový a silniční program. Odchovankyně týmu Copr Přeštice a SCM Plzeň už v kadetkách přestoupila do Dukly Praha pod trenéra Petra Hejhala. A sbírá první úspěchy. Loni skončila v olympijském omniu na juniorském evropském šampionátu v belgickém Gentu pátá, v eliminaci desátá. Na MEJ na silnici v holandském Alkmaaru dojela v časovce šestnáctá.

Ve finále národního šampionátu ve stíhacím závodě juniorek loni také překonala letitý český rekord na 2 kilometry na otevřeném velodromu v Prostějově. Z olympiády dětí a mládeže v Plzni 2015 brala zlato ze silničního kritéria a stříbro v MTB sprintu. Účastnila se i Evropského olympijského festivalu mládeže v Györu 2017.

Tři sportující dcery dávají Burlovým zabrat. „Ne, ne, kluk nám opravdu nechybí,“ směje se Radek Burle. „O syna už se rozhodně pokoušet nebudeme.“

líbil se ti článek?