Jak se vyrábí modrotisk pro nástupovou kolekci? Dá to zabrat!

Nástupová kolekce
Nástupová kolekce
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

To je krása! Tisíce kytiček a gymnastických figur ozdobí nástupovou kolekci Českého olympijského týmu na hrách v Tokiu. Tvoří totiž vzor modrotisku, který je základem některých prvků oblečení pro slavnostní zahájení her.

Modrotisk propojuje českou a japonskou kulturu. „Přišel k nám z východních zemí, z Japonska a Číny,“ vysvětluje módní návrhářka Zuzana Osako. Celou kolekci teprve představíme, ale zatím s námi můžete nahlédnout do zákulisí barvení látky tradičním postupem.

Prvním krokem je příprava vzoru. Ten tvoří gymnastická figura, kterou jako symbol pro český tým na hry v Tokiu 2020 vytvořil akademický malíř Milan Jaroš. „Druhým prvkem je drobná kytička, jakou známe z lidových ozdob látek, keramiky, šperků, nástěnných maleb a jiných produktů lidové tvorby. Oba prvky tvoří vzor v uspořádaném, a přitom dynamickém pohybu,“ dodává návrhářka Zuzana Osako, jež nástupovou kolekci připravuje ve spolupráci s firmou Alpine Pro, oficiálním partnerem Českého olympijského týmu.

A jde se šít! 🧵 Jak vzniká slavný modrotisk?
(4:03)

Aby vzor mohl vyniknout na látce, musí nejprve vzniknout speciální tiskařská forma. Ta se vyráběla ručně několik měsíců. „Každá jedna část vzoru je otiskem ručně broušeného mosazného drátku určitého profilu, zasazeného do formy z hruškového dřeva,“ popisuje Osako.

Na ně se pak nanese tiskařská rezerva z kaolinu a arabské gumy a vzor se skládá na bílé plátno. Látka se následně ponoří do kádě s barvou. V indigu se namáčí tak dlouho, než získá požadovaný odstín. Pak se odstraní rezerva a vše je připraveno. Celou kolekci představíme 22. června.

líbil se ti článek?