Hokejistky mají olympijské stříbro! Ve finále padly se Švédkami

YOG 2016
YOG 2016
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Ženský hokej slaví úspěch na Zimních Olympijských hrách mládeže v Lillehammeru: České hokejistky vybojovaly stříbrné medaile! Ve finále turnaje nestačily na favorizované Švédky, které rozhodly o vítězství svých barev dvěma góly ve druhé třetině a po výsledku 3:1 obhájily zlato z první olympiády v Innsbrucku.

První velkou šanci si ve třetí minutě vytvořila Barbora Machalová, když se dostala do brejku. Na poslední chvíli ji však soupeřka dobruslila a střelu zblokovala. K změně stavu nevedla ani česká přesilovka a o slovo si tak řekl soupeř.

V osmé minutě se z protiútoku prosadila Sofie Lundinová, která poslala puk nad rameno brankářky Juřicové. O chvíli později se prosmýkla švédskou obranou Dýcková. Ta unikala rovnou z trestné lavice sama na Amholtovou, ale neuspěla. Jen o pár sekund později zaváhala obrana Seveřanek znovu. Tuto chybu již Laura Lerchová potrestala, když dorazila odraženou střelu Kotounové za přesouvající se gólmanku.

Po první třetině se trenér Rudolf Valla rozhodl k výměně brankářek a mezi tyče se postavila Bláhová. Ta hned na začátku zastavila nebezpečnou Ljungblomovou. V jednadvacáté minutě však byla krátká na střelu Sofie Lundinové. Netrvalo to dlouho a Švédky skórovaly znovu. Tentokrát zamířila z prostoru mezi kruhy nad lapačku Agnes Wilhelmssonová.

Češkám docházely síly, ale i přesto se snažily s výsledkem něco dělat. Jejich pokusy však ve většině případů silné Švédky blokovaly. Ve čtyřicáté minutě se do dobré střelecké pozice dostala znovu Agnes Wilhelmssonová, ale tentokrát si s ní česká brankářka věděla rady.

Švédské hráčky hru kontrolovaly a své vítězství si již pohlídaly. Česká reprezentace však nemusí být zklamaná. Na olympijském turnaji uhrála skvělý výsledek a na krk zaslouženě pověsila stříbrné medaile. „Je jedno, jestli to je stříbro, nebo zlato. Tohle je nejlepší pocit, co jsem kdy zažila,“ rozplývala se kapitánka Erbenová.

„Druhé místo je skvělé. Hráli jsme proti opravdu skvělému soupeři, který nás přehrál v podstatě ve všech činnostech,“ hodnotil utkání generální manažer David Moravec. „Švédky jsou strašně silné na puku i v osobních soubojích. Tam my máme velké mezery,“ dodal.

Lukáš Caha, hokej.cz

líbil se ti článek?