Herec Jaroslav Dušek: Do sportu podlost nepatří

Podcast
Podcast
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Hostem dalšího podcastu Přes Příkop byl herec Jaroslav Dušek, který se rozpovídal také o tom, jak by podle něj měl vypadat přístup ke sportu.

Kde jinde začít, než od těch nejmenších. Mají podle Jaroslava Duška hrát děti na výsledky? „Ať si to děti hrají tak, jak uznají za vhodné. Dokud je to pro zábavu, tak proč nepočítat i nějaký výsledek? Má-li se to stát zájmem rodičů nebo finančníků, lidí, kteří by v tom viděli líheň talentů, které pak mohou někam prodat, pak je to divné,“ říká oblíbený herec.

Jaroslav Dušek se sice sportem neživí, vztah k němu ale má pevný. V mládí se věnoval třeba fotbalu, basketbalu, volejbalu nebo veslování. Dodnes rekreačně hraje tenis.

Ať už hraje cokoliv, na prvním místě je pro něj ctít motto fair-play. „Měl jsem rád takové ty knihy, když chytal Plánička nebo o cyklistovi Veselém. Takové ty vzpomínky na ty férovky, když člověk soupeři pomohl v nějaké těžké situaci. Chápal jsem sport jako rytířskou disciplínu, kde faulovat soupeře je vrchol nedopatření. Je to omyl, stane se to v zápalu hry. Do sportu podle mě nepatří podlost.“

Na závěr se podělil také o poselství, které by sportovnímu světu rád předal. „Když mi vnitřně dovolíme soupeři vyniknout a oceníme jeho skvělý míč, zlepšujeme tím svou vlastní hru. To si myslím, že patří i do té výchovy. Nejde o to, kdo dělá chyby, ale díváme se na to, co se daří. To rozvíjíme. Nesnažíme se trestat to, co se nezdařilo.“

líbil se ti článek?