FOTO, VIDEO: Multifunkční Ester má zlato!

EYOFW 2011
EYOFW 2011
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Jestli má někdo blízko k antickým ideálům olympijského sportovce, je to Ester Ledecká. Závodí totiž ve dvou sportech – lyžování a snowboardingu. Ve druhém případě získala ve čtvrtek kov nejcennější – zlato za paralelní obřák. „Už jsem trochu unavená, a to mám ještě v pátek paralelní obří slalom na lyžích. Ale snad to zvládnu.“

Se zlatou medailí na krku se budou bolavé svaly regenerovat jistě rychleji. „Ten úspěch pro mne hodně znamená, vůbec jsem nečekala, že to půjde takhle krásně, protože jsem byla čtvrtá po kvalifikaci. Mám hroznou radost,“ řekla Ester.

Na 600 metrů dlouhé trati s 22 brankami bojovalo o medaile 41 dívek. V kvalifikaci dosáhla česká reprezentantka čtvrtého nejrychlejšího času, když za vítěznou Cheyenne Lochovou z Německa zaostala 1,27 vteřiny. Umístění jí zajistilo poměrně lichotivé nasazení v soutěžním pavouku, který závodnice absolvovaly vždy na dvě jízdy.
 
V osmifinále Ledecká narazila na Christinu Holzerovou z Rakouska, nad níž suverénně zvítězila s celkovým náskokem 14,02 vteřin. Další průběh však už byl poněkud dramatičtější. V první čtvrtfinálové jízdě zdolala ruskou závodnici Natalii Sobolevovou o pouhé čtyři setiny. Porážka však Rusku dostala pod tlak, ve druhé jízdě chybovala a Ledecká si suverénně zajistila postup do semifinále.
 
V tom na ni čekala vítězka kvalifikace a nejtěžší soupeřka Němka Lochová. V první jízdě se však opakoval stejný scénář – Ester Ledecká vynikajícím finišem posunula své prkno o čtyři setiny na první příčku. Ve druhé jízdě Němka sice riskovala, ale upadla a česká reprezentantka měla jistý postup do finále. „Každá jízda byla úplně skvělá, hrozně mě to bavilo,“ svěřila se Ester.
 
V posledním finálovém závodu se utkala s Rakušankou Tanjou Bruggerovou. Domácí snowboardistka absolvovala závod ve skvělé formě a plné psychické koncentraci. Své soupeřce ani v jedné z jízd nedala vůbec šanci a zaslouženě dovršila svůj zlatý triumf. „Nedělala jsem chyby a jela s rozumem. A skvěle jsem si to užila!“
 
První místo? To bylo velké překvapení. „Paralelní obří slalom na snowboardu je moje parádní disciplína. Ale myslela jsem, že bych mohla být do desítky. Tohle mě fakt nenapadlo. Zítra další zlato? Tak to uvidíme,“ smála se Ester.
 
A skvělé zážitky pokračovaly – večer při zcela zaplněné Medal Plaza na kolejích v Harcově dostala při oficiálním ceremoniálu zlatou medaili z rukou předsedy Českého olympijského výboru Milana Jiráska. A návdavkem dort a pamětní medaili z Vancouveru.



-red-
Foto: -sk-

líbil se ti článek?