Dráhař Bábek: Důležité je, aby v člověku zůstala malinkatá kapka naděje (VIDEO)

Cesta za snem
Cesta za snem
5 Minut čtení
5 Minut čtení

Bojovné srdce mu zajistilo mnoho úspěchů. Evropské zlato, světové stříbro, celkový triumf ve Světovém poháru… Ale hlavně to nejcennější – život! Před deseti lety přemohl dráhový cyklista Tomáš Bábek díky své houževnatosti jindy neodbytnou zubatou a přes všechny beznadějné prognózy se postupně dokázal prokousat zpátky mezi elitu. Nyní ho čeká další velká výzva. Olympiáda v Tokiu. „Budu tam závodit v keirinu, což je na dráze velice nevyzpytatelná disciplína. Udělám vše pro to, abych odcházel spokojený,“ uvedl čtyřiatřicetiletý český reprezentant.

Obrovská rána. Tma. Z noci na 27. dubna 2011 si toho Bábek moc nepamatuje. Při přebíhání čtyřproudové silnice ho na vinohradském kopci v Brně srazilo auto. Po převozu do Fakultní nemocnice u svaté Anny měl padesátiprocentní šanci na přežití. Ztratil hodně krve, na sál dorazil s otevřenou zlomeninou stehenní kosti, trojitou zlomeninou dolní čelisti se ztrátou zubů, zlomeninou páté zánártní kůstky a proraženou plící. Podle doktorů by takový stav netrénovaný člověk nepřežil. Šest hodin ho operovali, tři dny ležel v kómatu.

Bábek, věren své povaze, se však rval i v téhle chvíli. A vrátil se z úplného dna nejen ke sportu, ale i do života, v němž před nehodou nezažíval dobré období. Hodně trénoval, pracoval a studoval. Málo spal. Tížily ho úzkosti. „Před nehodou bylo moje motto: Co nejde silou, jde ještě větší silou. A to se mi možná málem stalo osudným. Úraz mi pohled na svět změnil. Teď to vidím tak, že do života mohou přijít věci, které nemůžeme ovlivnit. Důležitý je ale náš přístup a pohled na situaci, která nastala. Toho se teď držím,“ říká.

Jediná jistota, která na světě existuje, je změna.

A držel se toho už po návratu z nemocnice. Přestože mu chyběl kus svalu na stehně (a dodnes chybí), okamžitě chtěl zase na kolo. „Když jsem se probudil, řekli mi, že už si na velodromu nezajezdím. Ale vzhledem k tomu, že jsem takový mezek, tak jsem to jedním uchem poslechl a druhým hned vypustil ven. Když mě pak za měsíc a půl z nemocnice pustili, okamžitě jsem dokulhal na Duklu, sedl na trenažér a šlapal. Bylo to hrozně těžké. Fyzicky i psychicky, protože mi spousta lidí nevěřila. Pořád jsem věřil, že to půjde, ale ono to dlouho nešlo,“ vzpomíná Bábek.

Vše ho ale zocelilo a muž, který měl na rámu už jeden olympijský zářez z Pekingu (11. místo v týmovém sprintu), začal snít o další účasti pod pěti kruhy. „O Londýn jsem kvůli zranění bojovat nestihl a do Ria jsme bohužel vyjeli jen jedno místo. Největší podíl na něm měl Pavel Kelemen, takže do Brazílie letěl on. Uvažoval jsem pak o konci, ale chtěl jsem tomu dát ještě jeden rok,“ popsal Bábek.

Ten se v jeho kariéře ukázal jako nejúspěšnější… „Začal jsem dělat výsledky, o kterých jsem předtím ani nesnil. Asi jak jsem přestal cítit tlak a říkal si, že už o nic nejde, že si ty poslední měsíce závodění užiju, tak mě to vystřelilo úplně jinam, než jsem do té doby byl.“

Tomáš se stal evropským šampionem, vicemistrem světa a králem Světového poháru. Specialistou byl hlavně v keirinu, disciplíně, která má původ v Japonsku. A do mekky tohoto sportu, v němž rozhoduje správný timing a závodníci dosahují rychlosti až 70 km/h, dostal díky své formě jako jeden z mála evropských dráhařů pozvánku. „Strávil jsem tam dva roky. A i když jsem o tom předtím snil a získal řadu cenných zkušeností, tak mně to spíš hodně sil vzalo.

Nebylo to takové, jaké jsem si to představoval. Čekal jsem v Japonsku supermoderní techniku, ale bylo to úplně naopak. Japonci jsou velmi šetrní a používají věci, dokud se nerozpadnou. V tomto duchu se nesl celý pobyt. Bydlení vypadalo jak ze sedmdesátých let. Stará kola, staré metody, všechno bylo zastaralé,“ postěžoval si.

A nešlo jen o vybavení. Dlouho si zvykal i na manýry fanoušků. „Keirin je v Japonsku obrovský fenomén a taky gambling. Provozuje se pod speciální výjimkou ze zákona, protože jinak je sázení v Japonsku ilegální. Prosází se tam osm miliard dolarů ročně. Hned v mém prvním závodě, který jsem tam absolvoval a dojel v něm poslední, na mě někdo zpoza plotu sprostě řval a říkal, ať táhnu zpátky domů.

Asi na mě dal celou výplatu, což je tam běžné. Ti sázkaři tam stojí a křičí na závodníky, radí jim taktiku. Někteří z nich jsou opilí, protože vsadili hodně peněz a bojí se. Když se zadaří, tak vás milují, když ne, tak si dovedete představit, co se děje,“ smál se Bábek.

Z Japonska se proto po dvou letech rozhodl odejít a soustředit se na náročnou olympijskou kvalifikaci. „Byla strastiplná. Nejkrizovější moment přišel před posledním závodem Světového poháru v Brisbane v prosinci 2019. Spočítali jsme si, že pokud se nedostanu na bednu, tak nepojedu na mistrovství světa, což by asi znamenalo i neúčast na olympiádě. Cítil jsem obrovský tlak a v první jízdě hned vypadl.

Tomáš Bábek
04. 06. 1987, Brno
Dráhová cyklistika

Za nějakých dvacet minut mě čekala opravná jízda, kde jsem musel vyhrát, protože postupoval jen vítěz. Nějak jsem to vybojoval a pak se dostal až do finále, kde jsem bral bronz. Byl to neuvěřitelný pocit zadostiučinění a úlevy. Olympiádu jsem měl kapse,“ rozpovídal se o dalším splněném snu.

Pro medaili chce v Tokiu udělat maximum. Ať už tam ale dopadne jakkoliv, má v plánu u dráhové cyklistiky zůstat. „S kolegou jsme založili akademii, kde lidi učíme jezdit na kole a snažíme se v tomhle sportu vybudovat komunitu. Je to krásný sport. Každý, kdo přijde a vyzkouší si to poprvé, odchází nadšený a vrací se. A to mě na tom strašně baví. Nechceme, aby to dělala jen úzká skupina závodníků, chceme dráhovou cyklistiku dostat mezi veřejnost,“ přeje si.

Sám s ní začal úplnou náhodou. Chtěl se vyhnout testu z přírodopisu. „V době písemky se vedle školy kolem nově postaveného areálu ve Starém Lískovci konal cyklistický závod. Ten mi ale vůbec nevyšel. Nicméně tam byl nějaký nábor a druhý den už jsme přijeli na velodrom. Když jsem viděl, jak je to sklopený, tak jsem si říkal, že na to v životě nevlezu. Dráhová kola navíc nemají brzdy, jen pevný převod.

K tomu uvázaný nohy v řemínkách. Když se na tom přestane šlapat, tak vás to vykopne pryč. Stejně jsem na to ale sedl a nebylo to tak hrozný. Druhý den už byl oficiální trénink. Kámoši řekli, že je to blbost, že chodit nebudou, mě to ale z nějakého důvodu chytlo. Za měsíc jsem měl mezinárodní závody, kde jsem uspěl a už jsem u toho zůstal,“ vylíčil Bábek.

Nasedej a jedéém! 🚴‍♂️ ☢️ Podívej, jak to umí roztočit Tomáš Bábek

Bojovník z Brna toho nakonec v dráhové cyklistice dokázal hrozně moc. Možná hlavně proto, že se pokaždé odmítl vzdát. A to i před tím nejkrutějším soupeřem. „Soud, který byl nade mnou, mě hodně nalomil, ale nikdy jsem ho na sto procent nepřijal. Nic netrvá věčně a vše se může změnit. Jediná jistota, která na světě existuje, je změna. Důležité je, aby si v sobě člověk nechal aspoň kapku naděje, aspoň malinkatou. Pak to většinou dopadne dobře,“ dodal Bábek.

líbil se ti článek?