Co radili Bill Beswick a Ivan Lendl trenérům?

Trenéři
Trenéři
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Na odborné konferenci Mosty 2014 pořádané Unií profesionálních trenérů ČOV a Vědecko-metodickou sekcí se zapáleně diskutovalo pět hodin. Vybrali jsme několik rad, které českým trenérům předal renomovaný sportovní psycholog Bill Beswick a tenisová legenda Ivan Lendl.

Bill Beswick

Britský sportovní psycholog, působil v Premier League, u anglické fotbalové i basketbalové reprezentace, atletických a plaveckých výběrů.

O vztahu trenéra a sportovce

Vztah mezi trenérem a sportovcem je pro výkon klíčový. 60% psychické kondice dělá trenér. Musíte si uvědomit svoji velkou roli, kterou v působení na svěřence hrajete. Důležité je pozitivní myšlení přenést na hráče. Koučova práce je často dávat naději, ačkoliv se nedaří.

O týmových sportech

Když máte tři psychicky silné hráče – vítězné typy, stačí vám to. Strhnou celý tým, vezmou na sebe zodpovědnost. Když dokážete najít v týmu tři čtyři vítěze a pracujete na jejich mentalitě, tak máte vyhráno. Často ale není lehké je najít a musíte si je v týmu „vyrobit“.

O hlavních trenérech

Jako hlavní trenér jste často osamělý a lidé kolem vás vám neříkají to, co potřebujete slyšet. Moje role u týmů je říkat trenérům pravdu a postarat se o to, aby nebyli sami. Mohou mi kdykoliv zavolat, jsem jejich přítel, ale vždycky jim řikám pravdu.

O trenérech národních týmů

Koučovat národní tým je úplně odlišné od běžné trenérské práce. Je to největší výzva, protože nemáte tým pohromadě a jste pod největším tlakem. Hráči přijedou na sraz ve středu unavení z klubů a vy je máte připravit na velký zápas v sobotu. Čím vyšší zastáváte pozici, tím je důležitější abyste byli nad výsledky. Jestliže vás položí špatný výsledek, nemůžete dělat trenéra nároďáku. Musíte zůstat silný a čelit publicitě s klidem.

Ivan Lendl

Osminásobný grandslamový vítěz. Bývalý trenér tenisty Andyho Murryho

O tvrdohlavosti

Sportovci v individuálních sportech musí být tvrdohlaví, protože si mnohokrát nabijí pusu a mnohokrát se musí vzchopit a vstát. Občas pak neposlouchají trenéry na 100 %, ale to k tomu patří.

O medailích a pohárech

Nesmíš se dívat na turnaj, ale trénink. Úspěch přijde sám, nesmíš se kněmu upínat. Netrénuješ pro medaile, ale proto abys byl nejlepší. Trénuješ, trénuješ, makáš a ono to přijde. Nevěřím na vyšší moc, věřím v trénink.

O sebevědomí a nervozitě

Sebevědomí vychází z tréninku, vyroste na vaší práci. Připravoval jsem svěřence na konkrétní hráče, aby věděli, co mají hrát a měli to natrénováno. Používají pak ty herní prvky, které mají z přípravy, vědí kam sáhnout, co si mohou dovolit a jsou pak klidnější. Je to jako ve škole. Když se naučím perfektrně 100 stránek, jdu na zkoušku mnohem klidnější, než když umím jen padesát.

O sportovní psychologii

Vycházím z mé zkušenosti jako hráče. Nejsem odborník na mentální trénink, ale vím, jaký je pocit, když vedete dva nula na sety, třetí prohrajete a zápas je přerušen kvůli tmě. Vycházím z vlastní zkušenosti.

O očekávání

Tlak veřejnosti na mne nebyl, to jsem měl jednodušší. V Československu se o mne nemohlo psát. Očekávání jsem si vytvářel sám. Když vyhraji, mám chuť do nového tréninku. Když prohraju, tak mi to taky musí dát chuť do tréninku. Když mi lidé fandí na stadionu, tak pro ně chci vyhrát. Když mi nefandí, tak je chci naštvat. Všechno se dá v hlavně nastavit.

Zázanam vystoupení Billa Beswicka si stáhněte zde.
Záznam vystoupení Ivana Lendla si stáhněte zde.
líbil se ti článek?