Čeští paralympionici o víkendu zacinkali čtyřmi medailemi

Paralympijské hry
Paralympijské hry
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Bohatá medailová sklizeň se během uplynulého víkendu podařila českým sportovcům na paralympiádě v Londýně 2012. Česká sbírka zatím čítá tři stříbrné a jednu bronzovou medaili. Svého jubilejního, desátého kovu se zároveň dočkal dráhový cyklista Jiří Ježek.

V sobotním stíhacím závodu na 4 000 metrů byl nad jeho síly pouze světový rekordman Carol-Eduard Novak z Rumunska. „Těžko se mi popisuje, jak moc jsem šťastný! V duchu jsem doufal v medaili, a tak pro mě už postup do finále byl úžasný úspěch. Ve finále jsem se samozřejmě snažil bojovat o zlato, ale soupeř byl jednoduše lepší," zhodnotil svůj výkon Jiří Ježek, který tak svou sbírku paralympijských medailí rozšířil na rovnou desítku. Od her v Sydney v roce 2000 stačil český dráhař posbírat dalších pět zlatých, tři stříbrné a jednu bronzovou medaili.

Ježkův stříbrný triumf však nebyl první českou medailí z londýnské paralympiády. Hned o tři kovy se již v pátek postarali jeho atletičtí a plavečtí kolegové. První medaili – stříbrnou – vybojoval Radim Běleš v hodu kuželkou. Na stupně vítězů ho poslal jeho pokus z páté série dlouhý 26,67 metru. „Tak nervózní závody jsem dlouho nezažil, teď to ze mě ale úplně spadlo - a je to parádní pocit,“ řekl po závodě Radim Běleš, majitel již třetí paralympijské medaile.

Druhým atletickým medailistou se stal diskař v kategorii F57/58 Rostislav Pohlmann, který si hodem dlouhým 46,89 metru, jímž si zároveň vylepšil svůj osobní rekord, dohodil rovněž pro stříbrnou medaili.

O zatím jedinou bronzovou medaili se překvapivě postaral plavec Jan Povýšil v závodu na 50 metrů volný způsob ve třídě S4. Do finále totiž postoupil až jako sedmý. „Fantasticky jsme to vyladili s trenérkou, všechno si sedlo a parádně vyšlo. O první dráze se říká, že je to únikovka, protože na všechny vidíte, a to jsem dnes využil,“ poodkryl svou taktiku Povýšil.

Po vydařeném víkendu korunovaném čtyřmi medailemi na tu nejcennější česká paralympijská výprava stále čeká.

Foto: archiv ČPV

líbil se ti článek?